Ljiljana Šipragić je dvadesetpetogodišnja Banjalučanka, autorka lifestyle bloga Lovily.  Svojim čitaocima redovno donosi zanimljive priče iz svijeta muzike, filma, književnosti, te o dešavanjima u gradu i okolini, a ovoga puta pripremila je najslađu priču o Banjaluci, tačnije o banjalučkim slatkišima. U nastavku pročitajte koje su to najbolje poslastice u našem gradu i gdje ih možete probati.

“Isto kao što je bilo potpuno logično da će se u ovom mom kutku pojaviti priča o kafi, ona u kojoj možete saznati sve i svašta zanimljivo i uživati u sjajnim fotkama koje je radio Marko, isto tako je bilo pitanje trenutka kada ću napisati priču o najljepšim slasticama u Banjaluci. Koliko sam velik kafoholičar, toliko i čokoljubac, pa si u skladu sa tim zadah jednostavan (zapravo ispostaviće se i ne baš, s obzirom na pogled na vagu) zadatak – obići brojne restorane i slastičarne po gradu, isprobati slastice – neke koje već jesam, neke koje nikad nisam – i sastaviti listu najboljih.

Ako ste Banjalučanin i niste probali nešto od ovoga – požurite! A ako niste – očekujem da nam dođete u posjetu, dobrovoljno se javljajući da vas odvedem na neku od ovih slastica po vašem izboru.


Upozorenje: Autor ne garantuje da ćete tokom čitanja posegnuti za čokoladom, dvije, možda i tri.


1. Sufle // Mala stanica

Jedno je sigurno: sufle je kralj ove liste! Ako još uvijek niste probali ovo čokoladno savršenstvo, a sigurna sam da ste za njega barem čuli – šta čekate? Ovaj sufle je potpuno drugačiji od svih koje ste do sada jeli. I prvi zalogaj ćete pamtiti zauvijek. Izvana čvrst, a iznutra potpuno tečan, predstavlja dobro poznatu kombinaciju najljepše moguće čokolade – jer kvalitet iste je presudan kod ovakvih slastica – sa mrvicama prepečenog lješnjaka i višnjom-dvije. Uz njega dolazi sladoled od vanilije za koji takođe tvrdim da je jedan od najboljih u gradu, a na toj toplo-hladnoj kombinaciji vaše nepce će dugo biti zahvalno.

Lokacija: Mala Stanica
Adresa: Kralja Petra I Karađorđevića i Aleja Svetog Save 69
Cijena slatkiša: 7,5 KM
Rezervacija: Nije potrebna, ali poželjna u terminima za večeru
Društvene mreže: Facebook – Instagram


2. Hiljadu listića // Mala stanica

Ako ćemo o omiljenim ljetnim slasticama – to su jagode. A ako ćemo o najboljem mogućem paru jagodama – onda je to krema od vanilije. I to upravo ova koju prave za kolač imene Mille foglie, odnosno Hiljadu listića. Ove dvije stavke na okupu drže savršeni listići napravljeni od lisnatog tijesta, što znači da imamo sve što je potrebno za najljepši mogući kolač. Dovoljno je lagan za tople ljetne dane, a opet dovoljno sladak i za najveće ljubitelje slatkiša. Ako ćete dodatnu preporuku: naručite Moscato d’Asti uz njega. Nema ljepše kombinacije!


Lokacija: Mala Stanica
Adresa: Kralja Petra I Karađorđevića i Aleja Svetog Save 69
Cijena slatkiša: 6 KM
Rezervacija: Nije potrebna, ali poželjna u terminima za večeru
Društvene mreže: Facebook – Instagram


3. Višnja kocka // Slastičarna Manja

Manja je nadaleko čuvena kada je riječ o kolačima. U njihovu slastičarnu kada uđete, oči vam stanu od silnog slatkog šarenila. Ali uvijek se postavlja isto pitanje – šta naručiti kada je sve, bukvalno sve lijepo. Ja sam tako jednom prilikom probala Višnja kocku i od tada ama baš svaki put naručim isto. Probala sam ja svašta drugo, da se ne lažemo, ali Višnja kocka je bila TAJ kolač. Riječ je o kombinaciji čokoladne i vanilaste kreme, biskvitaste osnove i završnice od višanja koje svojom ugodnom kiselošću balansiraju ostale slatke slojeve. Ako volite višnje – voljećete i ovaj kolač. Iako ih ima malo, u odnosu na ostale dijelove kolača, zaista ga obilježavaju.


Lokacija: Slastičarna Manja
Adresa: Kralja Petra I Karađorđevića 73
Cijena slatkiša: 3,70 KM
Rezervacija: Nije potrebna
Društvene mreže: FacebookInstagram


4. Zvjezdana // Manja

…a onda se desila Zvjezdana – nova zvijezda Manjine ponude. Naravno da je jedan pogled na površinski sloj višanja značio da ću naručiti upravo ovaj kolač, a nakon prvog zalogaja sam shvatila da nisam pogriješila. On je još slađa i jednostavnija verzija Višnja kocke. Za osnovu ima keks, ali ovaj put čokoladni i skroz suh. Njega prati mliječna krema, izuzetno slatka i vazdušasta, a na istu na kraju dolazi red višanja koje su bolje od svakog “šlaga na torti”. Zato još jedna višnjasta preporuka od mene, za sve vas ljubitelje ovakvih kombinacija.


Lokacija: Slastičarna Manja
Adresa: Kralja Petra I Karađorđevića 73
Cijena slatkiša: 3,70 KM
Rezervacija: Nije potrebna.
Društvene mreže: FacebookInstagram


5. Sladoled // Ciambella

Ovo je najljepši sladoled u gradu. Sigurno mi ne vjerujete, ali samo zato jer ga niste probali i nemate pojma koliko je zapravo dobar dok jedete uvijek iste. Sladoled u Ciambelli je domaći, izuzetno kvalitetan i nudi selekciju ukusa kakvu nećete očekivati ni u snu. Recimo orasi i smokve, koji je moja trenutna opsesija. A čak i ne volim smokve. Ili savršena crna čokolada koju u ovom slučaju uparih sa višnjama. Uostalom, pogledajte samo ovaj moj osmijeh na fotografiji – kad vas sladoled ovoliko usreći onda znate da treba da se nađe na listi. A Ciambella je u blizini parka Mladen Stojanović, tako da je idealna stanica za neku ljetnu predvečernju šetnju po parku.


Lokacija: Ciambella
Adresa: Petra Kočića 109
Cijena slatkiša: 1 KM/kugla
Rezervacija: Nije potrebna
Društvene mreže: FacebookInstagram


6. Vafli // Mixer fabrika ukusa

Recite vi šta god hoćete, ali Mixer i njegovi vafli su jedna od najboljih stvari koja se pojavila u našem gradu u posljednje vrijeme. Jedan pogled na fotografije ispod i biće vam jasno zašto to kažem. Koliko lijepi na oko, toliko i ukusni, ali nemojte se zanijeti pa pomisliti da možete pojesti cijeli ili više od jednog. Možda ako ste baš baš gladni. Inače, za pravljenje ove čuvene belgijske slastice koriste se najkvalitetniji sastojci, uvijek svježi i nikad u malim količinama. Osim toga, na novim kombinacijama ukusa i sastojaka se uvijek radi, pa tako sada na meniju možete pronaći i vafle sa Ledo Grandissimo sladoledom koji izgledaju fantastično. A uskoro se otvara i novi dio, tako da će prošireni i savršeno sređeni ambijent Mixera biti idealna lokacija za ljetno osvježenje i zaslađivanje.


Lokacija: Mixer fabrika ukusa
Adresa: Prvog krajiškog korpusa
Cijena slatkiša: 3 – 6 KM
Rezervacija: Nije potrebna.
Društvene mreže: FacebookInstagram

7. Chocolate Noir // Kod Brke

Čokolada sa čokoladom ukrašena čokoladom. I to najljepšom koju ćete ikada probati. I ne kažem ovo bez razloga, jer iz provjerenih izvora znam da se za ovu veličanstvenu tortu koristi neka veoma skupa italijanska čokolada koje nema kupiti nigdje blizu. A i da ima – opet je sami ne bismo znali spakovati u ovako lijepu slasticu. Ako ste čokoljubac velik kao ja, prvom prilikom otiđite kod Brke i probajte Chocolate Noir. I naručite uz njega vodu ili kiselu – sigurno će vam trebati!


Lokacija: Kod Brke
Adresa: Ulica Srpska 36
Cijena slatkiša: 6 KM
Rezervacija: Nije potrebna
Društvene mreže: Facebook Instagram


8. Čokoladna torta // Philippe

I za kraj – čokoladna torta iz Philippe-a. Jedan od meni nadražih kutaka u gradu, kako dizajnom enterijera tako i jelovnikom i mirom koji nudi je upravo ovaj. Kada kročite u njihov lokal, bilo da je to bašta ljeti ili unutrašnjost zimi, osjećaćete se kao u drugom gradu. A omiljene posjete su one koje uključuju čašu vina i upravo ovu tortu – pravu čokoladnu čaroliju. Nema se tu šta mnogo reći – ovo je sama čokolada u kojoj će uživati apsolutno svi, suštinom ista a opet potpuno drugačija od prethodno spomenute. Uvijek je služena sa dodatkom voćnog preliva koji je pomalo kiselkast i savršen par slatkoći same torte. A s obzirom da odnedavno u ponudi imaju i čokoladni brownie sa dodatkom karamelastog, čokoladnog i voćnog preliva, predlažem da probate i to. Ali najprije pogledajte kako ga služe. I divite se. Ja i te kako jesam, jer to je umjetničko djelo na tanjiru.


Lokacija: Philippe dine&wine
Adresa: Sime Šolaje 1d
Cijena slatkiša: 6 KM
Rezervacija: Nije potrebna.
Društvene mreže: Facebook Instagram


I to je sve – jer više slatkog moj organizam nije moga primiti.

A od danas – dijeta.

Javite šta vam se dopada, ako ste probali nešto. Javite i ako imate neku svoju preporuku za koju možda nisam ni čula.

I ne zaboravite da uživate u svakom zalogaju!

(Lovily.net)