Više od 80 odsto konobara u banjalučkim kafićima, restoranima i klubovima  prijavljeno je na četiri časa ili rade na crno, procjene su Udruženja radnika u ugotiteljstvu i turizmu.

Prema riječima Željka Tatića, predsjednika Udruženja, za to su krivi i poslodavci i radnici- prvi, jer neće da poštuju zakon, a drugi, što pristaju na takve uslove.

– Kako je moguće da u kafiću koji je otvoren od 7 do 24 časa rade samo dva čovjeka? U Banjaluci ima oko 1.000 lokala, u većini je takva situacija, pa vi vidite koliko je to radnika i kakve prihode ostvaruju gazde tih lokala. Odgovorno tvrdim da samo 20 odsto vlasnika poštuje zakon i prijavljuje radnike na puni fond časova – kaže Tatić, koji smatra da kontrola u ovoj oblasti skoro da i nema.

Dodaje da konobari ne žele o tome da pričaju, jer se boje otkaza i šikaniranja, dok istovremeno gazde „zakidaju državu za poreze i prijave“.

Među radnicima koji crnče po 12 časova, a u radnoj knjižici imaju tri puta manje radnih sati je i konobar čije je ime poznato redakciji.

– Morao sam da prihvatim posao, jer nisam u poziciji da biram i da postavljam svoje uslove. Jedino sam ja zaposlen u porodici i od moje plate od 230 KM na račun plus „na ruke“ 250, živimo nas četvoro – kaže ovaj školovani konobar.

Ističe da su se, zbog loše ekonomske situacije svi uhvatili tacne, pa tako goste služe električari, frizeri, ali i oni koji su završili samo osnovnu školu.

– Zbog toga se i ne cijene školovani konobari, pa nas gazde smjenjuju kako im se prohtje i postvljaju uslove kakve postavljaju – navodi on.

Odgovore na pitanja koliko radnika u Banjaluci je prijavljeno na četiri sata, odnosno na pola radnog vremena, koliko njih je zaposleno u ugostiteljstvu, te šta su pokazale kontrole na terenu, od Poreske uprave, ni nakon skoro mjesec i po dana čekanja, nismo dobili.

Mišić: Inspektorat da zavrne rukave

Ranka Mišić, predsjednica Saveza sindikata RS, ističe da je javna tajna da se zloupotrebljva ugovor na pola radnog vremena, kao i atipični ugovori o radu.

–Zato Inspektorat RS treba da zavrne rukave i da krene u kontolu. Na primjer, samo sa lijeve i desne strane tzv. Parkića, pa do Trga Krajine ćemo naći stotinu radnika koji su neprijavljeni ili su prijavljeni na četiri časa- kaže Mišićeva.

(blic)