Obavještajno-bezbjednosna agencija BiH došla je do informacija da se sprema napad na objekte konzulata ili na neke od štićenih osoba na području Banjaluke, zbog čega je bezbjednost podignuta na najviši nivo, ekskluzivno saznaje „EuroBlic“.

Naš izvor iz vrha bezbjednosnih agencija pojasnio je da su krajem prošle sedmice iz OBA dobili informacije da postoji mogućnost o novom napadu na području BiH, prvenstveno u Banjaluci. Po njihovim informacijama, potencijalne meta su konzulati, ali i neko od funkcionera na nivou BiH iz Republike Srpske. U depeši OBA nije navedeno, ali pretpostavlja se da je riječ o terorističkom napadu.

Za čuvanje konzulata i štićenih osoba u BiH zaduženi su pripadnici Direkcije za koordinaciju policijskih tijela, a koji u Banjaluci čuvaju, između ostalog, stan i kabinet predsjedavajućeg predsjedništva BiH Mladena Ivanića, te ministra spoljnih polova BiH Igora Crnatka.

Informacije su ovaj put veoma ozbiljno prihaćene i isti dan su mjere bezbjednosti podignute na najviši nivo.

– Nakon što smo iz OBA dobili informacije da postoji mogućnost o novom napadu, isti dan je ta informacija prenesena svim našim pripadnicima, kojima je skrenuta pažnja da povećaju opreznost i da odmah odreaguju ako primijete sumnjive osobe u blizini objekata koje čuvaju – rekao je izvor „EuroBlica“ iz Direkcije za koordinaciju policijskih tijela.

Po njegovim riječima, ovaj put se neće ponoviti greška od prije dvije godine kada se desio teroristički napad u Zvorniku, kada je u aprilu 2015. godine Nerdin Ibrić, uzvikujući „Alahu ekber“, napao policijsku stanicu i ubio policajca.

Teroristički napad u Zvorniku

Tada je takođe postajala informacija od OBA da postoji mogućnost napada. Međutim, to je ingorisano i vidjeli smo šta se desilo. Upravo zbog toga sada se drugačije pristupilo ovim informacijama i nadamo se da ćemo spriječiti mogući napad – pojasnio je naš izvor.

On je dodao da je o ovim prijetnjama obavješteno i Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske, ali da ne zna da li su oni podigli nivo bezbjednosti.

U MUP RS su nam rekli da kao i uvijek preduzimaju sve adekvatne mjere u cilju zaštite građana, objekata i bezbjednosti na području Srpske.

Direktor direkcije za kooordinaciju policijskih tijela Mirsad Vilić potvrdio nam je juče da su dobili određene informacije, ali da ne može govoriti o njima i da su ta saznanja dobile sve bezbjednosne agencije.

Mirsad Vilić

– Što se tiče naših štićenih objekata, kada postoji mogućnost terorističkih napada podignu se mjere bezbjednosti po automatizmu – rekao je Vilić.

Podsjetimo, nedavno je Vlada Velike Britanije na zvaničnom sajtu obavjestila svoje građane da ne putuju u BiH, jer postoji mogućnost terorističkih napada. Stručnjaci za bezbjednost su tada istakli da ovo upozorenje treba shvatiti krajnje ozbiljno, jer Britanci imaju najbolje tajne službe i da su vjerovatno došli do nekih informacija.

Vjerovatno su, dok su istraživali terorističke napade u njihovoj zemlji, došli do informacije da se nešto sprema i kod nas, pa su tako na indirektan način upozorili i vlasti u BiH da obrate pažnju na to – rekao je tada jedan od stručnjaka za bezbjednost.

Prema njegovim riječima, najveća opasnost prijeti od osoba koje se vraćaju sa sirijskog ratišta, a u BiH prolaze sa malim kaznama i nalaze se uglavnom na slobodi.

Tokom proslave Nove godine na području Banjaluke takođe je postojala opasnost od mogućih terorističkih napada, zbog čega je bilo povećano prisustvo policije sa dugim cijevima na trgu i u tržnim centrima, u kojima se okuplja veli broj ljudi.

Objekti u Banjaluci koje čuva Direkcija

 • Konzulat Srbije
 • Konzulat Hrvatske
 • Stan ministra spoljnih poslova Igor Crnatka
 • Stan i kabinet predsedavajućeg predsedništva BiH Mladena Ivanića
 • Agencija za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmenu podataka
 • Konzulat Velike Britanije
 • Konzulat SAD
 • Konzulat Slovenije
 • Rezidencija američkog ambasadora
 • Zgrada OHR
 • Nekoliko rezidencija koje obilazi mobilna patrola
(blic)