Pacijenti u domovima zdravlja i ambulantama u RS zadovoljniji su odnosom ljekara prema njima nego odnosom medicinskih sestara, kod kojih im najviše smeta neljubaznost prilikom zakazivanja pregleda.

Pokazali su to rezultati ankete, koju je Fond zdravstvenog osiguranja RS sproveo u prva tri mjeseca ove godine. Anketirano je, kako navode u Fondu, u prosjeku po 50 osiguranika u manjim domovima zdravlja, a oko 100 u svakom velikom domu zdravlja.

Na pitanje “Da li ste zadovoljni odnosom ljekara prema vama?” prosječan broj negativnih odgovora u svim domovima zdravlja u RS bio je oko tri odsto.

– Najmanje negativnih odgovora bilo je u Foči i Bijeljini, odnosno nula i 0,14 odsto, a najviše u Prijedoru, i to 11,29 odsto – istakli su u Fondu.

Ispitanici su odgovarali i na pitanje “Da li ste zadovoljni odnosom medicinske sestre prema vama?”, gdje je u prosjeku evidentirano četiri odsto negativnih odgovora.

– Najmanji procenat negativnih odgovora je zabilježen na području Foče i Bijeljine, dok je najveći na području Prijedora, i to 13,14 odsto – rekli su u Fondu.

Prema mišljenju pacijenata, domovi zdravlja i ambulante u Banjaluci i Bijeljini dobili su najviše ocjene za kvalitet usluga, dok su najlošije ocijenjene te zdravstvene ustanove sa područja Prijedora i Doboja.

– Na pitanje “Kojom ocjenom biste ocijenili kvalitet usluga koje dobijate u zdravstvenoj ustanovi?” najviše ocjene su otišle domovima zdravlja Bijeljina i Banjaluka, i to 4,89 i 4,82. Najlošije su prošli domovi zdravlja Prijedor i Doboj, i to oba sa ocjenom 4,27 – kazali su u Fondu.

Portparol Doma zdravlja Banjaluka Dijana Ožegović kaže da je visoka ocjena rezultat dugogodišnjeg rada na unapređenju kvaliteta i sigurnosti zdravstvene zaštite.

– Postizanjem visokog nivoa efikasnosti i uspješnosti u radu postigli smo osnovni cilj, a to je izuzetno veliko zadovoljstvo korisnika naših usluga – rekla je Ožegovićeva.

Direktor Doma zdravlja Doboj Radoslav Nikolić kaže da je i najniža ocjena od 4,27 za tu ustanovu ipak zadovoljavajuća, ako se uzme u obzir da je, kako kaže, anketirano 100 pacijenata u odnosu na hiljade koji prođu kroz Dom zdravlja.

– U svakom slučaju, na boljem odnosu prema pacijentima potrebno je raditi – kazao je Nikolić.

Ističe da je velika boljka zdravstva direktna komunikacija između pacijenata i medicinskih sestara.

– Medicinska sestra je uvijek prva na udaru. Ona treba da zakaže, otkaže preglede i da svakog od pacijenata sasluša, a tu bi trebalo više da se radi na boljoj komunikaciji. Osmijeh i lijepa riječ ne koštaju, a mnogo toga mogu da poprave – rekao je Nikolić.

I dok su u Domu zdravlja u Doboju svjesni da uvijek može da se radi kvalitetnije, direktorica Doma zdravlja Prijedor Slavica Popović smatra da su ove ankete lažirane i da nije tačno da su pacijenti njihovu ustanovu najlošije ocijenili.

– To ništa nije tačno, i to je moj komentar – kazala je Popovićeva.

Direktor Doma zdravlja Bijeljina Duško Milovanović kaže da su pozitivne ocjene pacijenata date njihovoj zdravstvenoj ustanovi rezultat predanog rada svih zaposlenih.

Uz mnogo truda i napora dostigli smo određeni nivo i sa sličnim prioritetima nastavićemo i u idućem periodu – rekao je Milovanović.

Stalni problemi

Bez obzira na to gdje se nalaze, svim domovima zdravlja, prema ocjenama pacijenata, i dalje je zajednička neljubaznost sestara, problemi sa zakazivanjem pregleda i velike gužve u laboratorijama.

– Pacijente muči i dugo čekanje, nedostatak pojedinih lijekova, mali broj i česta promjena ljekara. Mnogi pacijenti su se žalili i na nepoštovanje zakazanih termina, kao i neljubaznost ostalog osoblja – odgovori su pacijenata.

(Glas)