Da li ste primijetili vaginalno krvarenje tokom prvog tromjesečja trudnoće? To bi mogao da bude hematom – stanje koje treba da se riješi samo od sebe i ne bi trebalo da predstavlja rizik za vas ili vašu bebu. Evo šta treba da znate o hematomu  tokom trudnoće.

Šta je hematom?

Hematom je akumulacija krvi u naborima horiona (spoljašnje fetalne membrane, pored placente) ili između materice i same placente. Hematom može dovesti do lakog do teškog krvarenja, ali i ne mora uopšte dovesti do krvarenja. Većina hematoma u trudnoći se rješava sama od same, a žene imaju do kraja savršeno zdravu trudnoću. Lokacija hematoma može biti različita, a oni su najčešći na rubnim dijelovima posteljice.

hematom u trudnociKoji su simptomi?

Hematom u trudnoći može biti problematičan za dijagnostifikovanje, jer on se zbog njega uvijek ne javljaju primjetni simptomi, naročito kada je mali. Tačkasto krvarenje ili nešto obilnije krvarenje može da bude znak hematoma, a često počinje u prvom trimestru trudnoće. Međutim, mnogi hematomi su otkriveni tokom rutinskog ultrazvuka, bez ikakvih zapaženih znakova ili simptoma.

Koji su rizici usljed postojanja hematoma ?

Zapamtite da se većina hematoma resorbuje sama od sebe. Međutim, u rijetkim slučajevima, hematom u trudnoći može da izazove da se placenta odvoji od zida materice, što može biti povezano sa povećanim rizikom od pobačaja i prijevremenog porođaja  – zbog čega je toliko važno da se odmah obratite svom ljekaru ako doživite vaginalno krvarenje tokom trudnoće.

Da li treba da budete zabrinuti ?

Sasvim je normalno i zdravo da se zabrinete kada vidite krv tokom trudnoće. Međutim, znajte da hematom nije prepreka zdravoj trudnoći – u najvećem broju slučajeva se resorbuje u organizmu i kao da ga nije ni bilo, a trudnoća se završava normalno. Ono što je neophodno da uradite jesu redovne kontrole kod vašeg ginekologa.

Uzroci  

Kada je u pitanju hematom u trudnoći uzrok za sada nije poznat. Kada je u pitanju hematom u ranoj trudnoći, ljekari pretpostavljaju da bi uzrok mogao biti sljedeći: tokom implantacije jajne ćelije, jajna ćelija se može malo odvoji od zida materice, što izaziva krvarenje. Takođe, tokom prvog tromesečja se najčešće radi o nedostatku hormona progesterona, te nižem usađivanju posteljice na mjestima koja nisu optimalna, kao i diskretnom pucanju kapilara posteljice. U navedenim slučajevima, hematom je najčešće samoograničavajući, te poslije inicijalnog krvarenja se vremenom zaustavi njegovo širenje.

S druge strane, pojava hematoma u drugom i trećem tromesečju trudnoće može biti puno ozbiljnija, kao i njihov uzrok. Kontrakcije materice, tj. prijeteći pobačaj, kao i hipertenzija u trudnoći mogu dovesti do stvaranja hematoma različitih veličina. Što se hematom kasnije pojavljuje u trudnoći, to je stanje ozbiljnije.

Nema prevencije za to i žene svih uzrasta i mogu biti pogođene ovim stanjem. Hematom u ranoj trudnoći je najčešći, međutim, hematom na posteljici se može pojaviti u bilo kom periodu trudnoće.

Veličina i lokacija hematoma mnogo govore o tome da li treba postojati zabrinutost u vezi sa ishodom trudnoće.

Kada je u pitanju hematom u trudnoći ispod ploda, naročito ako je on mali, ne bi trebalo da bude razloga za zabrinutost. Naime, ukoliko bi ovaj hematom pukao, on ne bi mogao sa sobom da ”pokupi” i plod. S druge strane, hematom u trudnoći iznad ploda može biti potencijalno ugrožavajući, jer bi u slučaju pucanja mogao sa sobom povući i plod – što bi dovelo do pobačaja. Kako trudnoća odmiče i plod raste na račun hematoma, tj. plod postaje sve više veći od hematoma, trudnoća bi trebalo da se završi potpuno normalno.

Koliko dugo krvari hematom u trudnoći

Ne postoji neko ”univerzalno” trajanje krvarenja hematoma u trudnoći. To može trajati od nekoliko dana do nekoliko nedjelja. Takođe, intenzitet krvarenja može varirati.

Hematom u trudnoći bez krvarenja

Moguće je i da postoji hematom u trudnoći bez krvarenja. U tom slučaju se on obično dijagnostikuje tokom rutinskog, kontrolnog ultrazvuka tokom trudnoće. Ljekar će vam savjetovati da odmarate i da se ne naprežete, kako ne bi došlo do pucanja hematoma i njegovog izlivanja, što može biti potencijalno opasno za plod.

Liječenje

Liječenje hematoma ne postoji, odnosno ne postoji lijek za ovo stanje. Kao što smo rekli, u većini slučajeva se hematom resorbuje i tako nestaje sam od sebe. Međutim, razređivači krvi, kao što je aspirin, se obično koriste u pokušaju da hematom iskrvari napolje. Takođe, antikoagulansi se ponekad koriste za to. Žene sa hematomom mogu da uzimaju dodatni estrogen i progesteron, da pomognu u razvoju fetusa.

Treba izbjegavati istezanje i velika naprezanja, kao što je slučaj i u normalnoj trudnoći.

Ukoliko primijetite vaginalno krvarenje tokom bilo kog perioda trudnoće, odmah se obratite svom ljekaru. Nakon ginekološkog ultrazvuka, a u zavisnosti od toga koliko je veliki hematom i gdje je lociran – najvjerovatnije će vam biti predloženo ograničenje aktivnosti (ležanje u krevetu), kao i izbjegavanje seksualnih odnosa dok se hematom ne rastvori i ne nestane potpuno.