Skandal je kroz istoriju dobijao različita značenja, a kad su ove osobe u pitanju i danas bi dobile isti epitet. Provokativne i seksepilne, obilježile su vijek za nama. Svaka ima svoju priču i svaka je drugačija, a ipak ista… skandalozna.

Danas se pojam skandal ne odnosi samo na jednu osobu, a nekada je to bio pojam koji je klasifikovao osobe na dobre i loše. E pa, one malo nestašnije bile su prozivane skandaloznim, a sada ćemo saznati kakva su to šokantna i zlobna djela one činile.

Beti Pejdž

Ona je slavljena i osporavana u istom mahu. Poznata je kao pin-ap umjetnica koja je obilježila pedesete, a mnogi su je prozvali “kraljicom šminke”. Jedna je od prvih žena koja se obnažila i slikala za magazin “Playboy”. Scenaristkinja i rediteljka Meri Haron snimila je film o ovoj ženi koja je na indirektan način utrla put modernoj pornografiji.

172 Skandalozne žene kroz istoriju

Boni Parker

Članica poznatog kriminalnog para “Boni i Klajd” predstavljena je kao zla i opasna, što i jeste bilo istina. Boni Parker je rođena 1911. godine u pobožnoj baptističkoj porodici. Otac joj je umro kada je imala četiri godine i porodica se preselila u Teksas. Bila je mala, zgodna djevojka plavih očiju i svijetle kose. Život je natjerao da se uda, pa razvede i na kraju završi sa Klajdom, koji joj je pomogao da preboli razvod, ali i krene da se bavi kriminalom. Iako su ozloglašeni, mnogi ih pamte kao heroje.

255 Skandalozne žene kroz istoriju

Kleopatra VII

Legendarni i posljednji faraon drevnog Egipta, poznata po svojoj moći zavođenja i bezobzirnosti. Bila je kraljica helenističkog Egipta iz dinastije Ptolomejida. Po tadašnjem zakonu Kleopatra je morala imati suvladara, pa se udala za svog brata i ubrzo izbacila njegovo ime iz upotrebe i na svim državnim dokumentima bilo je ispisano samo njeno.

Koristila je svoj seksepil kako bi dobila ono što je htjela. Sve je radila iz čiste koristi, pa je i zbog toga bila ljubavnica Marka Antonija kako bi uništila Cezara.

341 Skandalozne žene kroz istoriju

Volis Simpson 

Volis je bila vojvotkinja od Vindzora, supruga kralja Edvarda VIII, za koga se udala nakon njegove abdikacije, pa nikada nije mogla biti kraljica. Često je koristila moć zavođenja kako bi dobila ono što zamisli. Veoma kontroverzna, mistična, a ipak opasna. Razgovor sa njom bio je mač sa dvije oštrice. Optužena je da je nacistički simpatizer.

435 Skandalozne žene kroz istoriju

Džoana Hifernan

Džoana je primjer prave skandalozne žene 19. vijeka. Bila je model i muza mnogim umjetnicima. Pozirala je obnažena, a takođe je imala brojne afere sa slikarima. Vjeruje se da je ona na slici “L’Origine du monde” Gistava Kurbea.

530 Skandalozne žene kroz istoriju

Lejdi Godiva

Bila je anglosaksonska plemkinja i supruga Leofrika. Njen muž je pristao da smanji poreze jedino ako ona naga projaše gradom, što je i učinila. Porezi su smanjeni, a ona je i danas poznata kao jedna od skandaloznih dama iz prošlosti.

622 Skandalozne žene kroz istoriju

Me Vest

Bila je glumica, dramski pisac, scenarista, a Me je Ameriku, osim svojim slobodnijim izgledom i nastupima, šokirala režijom svoje, za ono vrijeme šokantne predstave “Seks”. Bila je prva žena koja je u Holivud na velika vrata uvela seks, skandal i intrigu. Zvali su je filmskom prostakušom. Ostala je zapamćena po izjavama “Muškarci su moj život, dijamanti su moja karijera”.

719 Skandalozne žene kroz istoriju

Isidora Dankan

Bila je američka plesačica. Mnogi je smatraju majkom modernog plesa. Svojim tačkama zabavljala je publiku širom Evrope. Živjela je kratko, a deklarisala se kao biseksualka, komunista i imala je vanbračnu djecu. Udala se za ruskog pjesnika, 18 godina mlađeg od nje.