Najvruća “igračka” sezone u Bosni i Hercegovini je takozvani fidžer spiner, koji se na internetu reklamira kao sprava za one koji se u životu nose s poremećajima poput hiperaktivnosti, autizma te anksioznog poremećaja.

Ipak, širom BiH fidžer spiner postao je igračka koju nastavnici iz ruku učenika uzimaju više nego mobilne telefone, a na ulicama je moguće sresti i starije kako vrte ovu spravu.

Funkcioniše na način da osoba koja je drži može neprestano vrtiti među pristima, a izgleda kao nepravilni točak. Osim obične vrtnje, ljudi su počeli s ovom spravom izvoditi i razne trikove.

I dok većina korisnika tvrdi da oslobađa od stresa i svakodnevnih problema, neki od onih koji posjeduju ovu neobičnu igračku i ne znaju čemu služi.

Ajdin Bečić (19) iz Zenice za fidžer spiner saznao je na internetu, nakon čega se zainteresovao da sazna čemu služi, a potom ga je odlučio i kupiti.

– Kada sam čuo da oslobađa od stresa kod ljudi, otišao sam kupiti jedan spiner koji sam platio 6 KM. Za kratko vrijeme je postao dobra zanimacija i često je u mojim rukama – kaže Bečić.

Tvrdi da mu igranje s ovom igračkom “ubija” dosadu, oslobađa ga od stresa i svakodnevnih problema. Najčešće ga “vrti” na putu do teretane, fakulteta, kuće…

Za razliku od njega, Ira Spremo (20) dobila je ovu igračku na poklon. Ne krije da ne zna čemu služi te da je rijetko koristi.

– Dobila sam igračku na poklon od momka. Iskreno, ne znam čemu služi. Mene nakon pet minuta korištenja iznervira, tako da je slabo koristim – priča ona.

Svjetski hit

Rotacijom ove sprave, kako tvrde trgovci, stvara se malo magnetno polje koje u korisnicima proizvodi unutrašnji mir, odnosno smanjuje nervozu. Neki čak kažu da pomaže u procesu prestanka pušenja. Moguće ih je naći od 5 KM pa nadalje, a pojavile su se i kao svijetleće.

Navodno je ovu igračku izumila Ketrin Hetinger sa Floride, prije dvije decenije, vjerovatno ne pomišljajući da će jednoga postati pravi svjetski hit.

Pomaže boljem praćenju nastave

Prema riječima psihologa, Dženana Skelića, ova igračka je vrlo interesantna i zanimljiva te je ne treba dovoditi u negativan kontekst.

– Bitno je da nijedno istraživanje ne pokazuje da je štetna. Ona nikako ne može uticati na koncetraciju djece u školi, naprotiv, pojedinoj djeci može pomoći da se fokusiraju i bolje prate nastavu dok se igraju s njom ispod stola – smatra on.

(Avaz)