Uslugu epiduralne anestezije u Klinici za ginekologiju i akušerstvo ne traži ni 10 odsto trudnica, a procenat očeva koji prisustvuju porođaju još je i manji.

Od početka godine u Klinici je pruženo 40 usluga prisustva osobe od povjerenja porođaju i to su uglavnom bili mlađi muškarci.

Gruba računica pokazuje da se broj zahtjeva povećao za 10 puta u odnosu na 2015. godinu, kada je ova usluga postala dostupnija očevima u Banjaluci. Međutim, to i dalje znači da na svakih 40 porođaja u sali bude tek jedan tata.

Iz Univerzitetskog kliničkog centra navode da su dosadašnja iskustva pozitivna kako za osobe koje prisustvuju porodu i porodilje, tako i za osoblje.

– Prilikom porođaja svakoj porodilji je lakše kada je uz nju bliska osoba, zbog toga što se osjeća sigurnije, mnogo je smirenija, lakše prati uputstva i sarađuje sa medicinskim osobljem. Primijećeno je da ovu uslugu traže više očevi nego drugi članovi porodice – rekli su u UKC RS. Usluga košta 20 KM, a otac mora uraditi još i sanitarni pregled.

I dok mnogi muževi ne ulaze u porođajnu salu jer smatraju da ženi u tim trenucima ne mogu puno pomoći, same trudnice većinom zaziru od epiduralne anestezije, poznatije i kao „bezbolni porođaj“.

Razlog je, pričaju, nepovjerenje u ovu anesteziju, mada i cijena igra presudnu ulogu.

Epiduralna anestezija u Banjaluci se primjenjuje od 2011. godine, a cijena usluge prije 2 godine snižena je sa 500 na 150 KM.

U UKC međutim ocjenjuju da pacijentkinje sve manje imaju strah od epiduralne anestezije, dodajući da su jako zainteresovane za korištenje modernijih pristupa porođaju jer im u mnogome olakšavaju cijeli proces porođaja.

Uslugu epidurala od početka godine koristilo je 116 porodilja, odnosno svaka 13 žena.

U Udruženju „Djeca, roditelji i porodilje“ napominju da za ove promjene treba vremena, ali i da su zadovoljni brojem osoba od povjerenja na porođaju, kao i poroda sa epiduralom koji je daleko veći nego prethodnih godina.

Smatraju da je napravljen izuzetan pomak u smislu da je cijena epiduralne anestezije danas daleko prihvatljivija, a procedura za prisustvo porođaju maksimalno pojednostavljena.

– Trudnice imaju mogućnost da obiđu porodilište i razgovaraju sa ljekarima o epiduralnoj anesteziji, dobiju sve odgovore i razbiju eventualne predrasude. Suštna našeg zalaganja za mogućnost prisustva osobe od povjerenja je u tome da trudnice imaju izbor, a na njima i njihovim partnerima je da li će se odlučiti za prisustvo ili ne – kaže članica udruženja i psiholog Dubravka Vujnović Božić. Dodaje i da je nužno omogućiti budućim roditeljima dovoljno informacija, kako bi mogli donijeti, za njih, prave odluke, te da udruženje u saradnji sa UKC na tome kontinuirano radi.

Pozitivne promjene

U udruženju DRIP kažu da su njihovi članovi i polaznici školice za trudnice, ove promjene doživjeli izuzetno pozitivno.

– Baš nam je na posljednji čas u školici došao tata, da nam javi da je dobio sina i prepriča svoje oduševljenje prisustvom porođaju – zaključila je Dubravka Vujnović Božić.

Izvor: blicrs