708017

Osim što sa sobom donose mudrost (ili bi barem tako trebalo da bude), godine donose i glavne izdajice ženske ljepote – bore. Koža starenjem gubi elastičnost, vlagu i svježinu, a samo redovnom njegom ovaj proces je moguće usporiti. Ona podrazumijeva preparativnu kozmetiku i masažu kože.

Donosimo vam tri recepta koja mogu da pomognu staroj koži da povrati vlažnost, da je zategnu, te umanje vidljivost bora.

Maska s bananom

Banane su izuzetno hranjive jer obiluju vitaminima A, B i E, cinkom, željezom, magnezijumom i kalijumom. Daće vašem licu svjež i čist izgled, a koža će biti baršunasto mekana i neće imati problema sa zadržavanjem vode. Istovremeno će ukloniti sebum (masni sloj na površini kože) i “podignuti” kožu koja beživotno “klizi” prema dolje.
Viljuškom izgnječite jednu zrelu bananu, dodajte supenu kašiku meda i supenu kašiku maslinovog ulja. Sastojke dobro pomiješajte i nanesite na lice. Sačekajte da maska djeluje deset minuta, pa je uklonite mlakom vodom.

Maska s kurkumom

Kurkuma je sastojak koji omiljenom indijskom začinu kariju daje prepoznatljivu boju, ukus i miris. Kroz dugu istoriju, ona se koristila za tretiranje mnogih smetnji i tegoba, od loše probave, čireva, rana, pa sve do raka, jer sadrži antioksidanse i ima protivupalna dejstva. Danas se osim kulinarstva koristi u kozmetičkoj industriji, jer njeni sastojci pomažu koži da se odupre znakovima starenja. Jednostavno napravite pastu od kašike kurkume i malo vode – sastojke dobro izmiješajte i nanesite jednomjerno na lice. Ostavite da djeluje 15 minuta i isperite hladnom vodom. Ovu masku nanosite jednom nedjeljno kako bi vaša koža povratila elastičnost i vlagu.

Maska s jogurtom i jagodama

Jagode spadaju u najpopularnije voće na svijetu, a s obzirom na to da su krcate antioksidansima i aromom, to nije ni čudo. Osim što su zdrave za srce i krvne sudove, jagode su izvrsne za njegu kože jer uklanjaju mrtve ćelije s površine i sebum koji začepljuje pore, poboljšavaju cirkulaciju i licu daju svjež izgled.

Pomiješajte malo jogurta i viljuškom usitnjene jagode u pastu, pa je nanesite na očišćeno lice. Masku zadržite na licu pet do deset minuta, pa isperite mlakom vodom.

(liz)