Oko 250 pacijenata dnevno potraži pomoć ljekara zbog alergija, a trenutno najviše muke imaju osjetljivi na polen lipe i trave.

Kijanje, curenje nosa, kašljanje, crvenilo očiju, umor i razdražljivost samo su neki od simptoma na koje se žale Banjalučani.

Da je alergična na lipu, nedavno je saznala i Dragana G., koja kaže da je sve počelo nakon posjete Parku „Mladena Stojanovića“.

Nisam ostala ni sat vremena u parku, kada mi se počelo sušiti grlo, i nos, osjetila sam i gušenje, a dobila sam i bolne krastice u nosu. Otišla sm ljekaru, koji je samo potvrdio moje sumnje da sam alergična na lipu – priča ona i dodaje da su simptomi, uz propisanu terapiju i izbjegavanje mjesta sa lipama, prošli za pet dana.

Borbu sa polenom svakodnevno vode i stari i mladi, kaže Kosana Stanetić, načelnica Službe porodične medicine Doma zdravlja, koja ističe da posljednjih mjeseci imaju priličan broj pacijenata sa alergijskim reakcijama.

– Imamo i pacijenate koji, zbog simptoma, misle da su prehlađeni, a zapravo su alergični na neku biljku– navodi Stanetićeva.

Ona je dodala da je neophodno izbjegavati alergene, te povećati higijenu: često prati posteljinu, tuširati se i prati kosu, jer se polen najviše skuplja na kosi i odjeći.

Osim toga, vlaga i plesan nekada mogu pojačati simptome alergije ili alergijske astme, te iz Doma zdravlja preporučuju često zračenje i održavanje higijene prostorija.

Stanetićeva apeluje da Banjalučani ne uzimaju lijekove na svoju ruku, nego da, ukoliko posumnjaju da su alergični, obavezno potraže pomoć ljekara.

Dobre vijesti za alergične nema ni polenski semafor Gradske uprave prema kojem će koncentracija polena trave, lipe, koprive i bokvice narednih dana konstantno da raste, zbog čega probleme mogu imati i oni koji nisu osjetljivi na alergene.

Uklanjanje ambrozije sredinom jula

Najviše muke alegričnima zadaje ambrozija, a iz Gradske uprave poručuju da će košenje ove alergene biljke sa javnih površina početi sredinom ovog mjeseca, prije nego što ona pocvjeta.

– Planirano je da se do 1. septembra košenje obavi tri puta, a iz budžeta grada je za te radove planirano 20.000 KM– kaže Petar Bilčar, v.d. načelnika Odjeljenja za komunalne poslove.

Ova korovska biljka biće uklanjana u Obilićevu, Starčevici, Lazarevu, Laušu, Paprikovcu, Petrićevcu, Adi, Pobrđu i Srpskim Toplicama. Iz Gradske uprave apeluju da su građani dužni da kose ambroziju sa privatnih površina.

(blic)