Naslovna Emotivni Život Majka i Dijete Ljetnji problemi: Kako da spriječite i ublažite crvenilo, svrab i osip na...

Ljetnji problemi: Kako da spriječite i ublažite crvenilo, svrab i osip na dječijoj koži

Iako nisu opasni, crvenilo, ujedi i osipi na koži čine da djeca budu nervozna. Zato pročitajte kako možete da spriječite ove, ljeti česte, neprijatne pojave, ali i kako da ih tretirate ukoliko se one ipak pojave.

Kako bi vaše dijete nesmetano uživalo u ljetu, pročitajte kako možete da prevenirate i ublažite različite probleme sa kožom bebe koje izazivaju vrućina, znoj i sunce.

Osip od vrućine

“Vrućina može učiniti da se vaše dijete ospe od glave do pete. Izloženost visokim temperaturama, a naročito kada je prisutna i vlaga, na koži se pojavljuje miliaria poznatija kao osip od toplote ili vrućine“, kaže dr Dirk Elston dermatolog u medicinskom centru Gisinger u Pensilvaniji, a prenosi ugledni roditeljski portal Parenting.com.

Kada se znojne žlijezde blokiraju, na koži se primjećuju crvena ispupčenja – bubuljčice, najčešće na licu i rukama.

Ono što važno je da osip od vrućine nije ozbiljan problem i obično se povuče sam. Ono što vi možete da uradite je da ne mažete dijete kremama i losionima koji zapušavaju pore, i da češće kupate bebu i tako joj pomognete da se osjeća ljepše.

Kako bi prevenirali ovu pojavu potrebno je da, koliko je moguće, održavate bebinu kožu suvom, oblačite odjeću od prirodnih, lagnijih materijala. Takođe, izbjegavajte šetnje u toku najtoplijeg dijela dana, a ukoliko morate ili želite dan da provedete napolju, gledajte da to bude u hladovini.

Osip poslije plivanja

Uzrok osipa koji se pojavljuje nakon što vaše dijete izađe iz bazena, jezera ili okeana može biti nekoliko stvari:

Uzrok osipa koji se pojavio ispod kupaćeg kostima (najčešće na zadnjici ili butinama) najčešće je loše hlorisan bazen ili kupanje u kadi ili bazenčiću sa toplom vodom.

Ako se na tijelu pojave crvene bubuljčice i svrab nakon kupanja u moru, može da se desi da su osip izazvali morski organizmi koji su se “zalijepili” za kupaći kostim.

Ako se svrab i bubuljčice pojavljuju na dijelovima tijela koji nisu prekriveni kupaćim kostimom onda je u pitanju reakcija na slanu ili slatku vodu.

Svaki od ovih osipa povlači se sam nakon određenog vremena, ali antihistaminici koji se mogu dobiti u apoteci bez recepta, hidrokortizoli i proizvodi koji sadrže ovas mogu pružiti olakšanje.

Foto: Shutterstock

Bube i ujedi 

Insekti kao što su komarci, pčele i krpelji, nisu samo dosadni, nego mogu izazvati i različite bolesti kao što su Virus Zapadnog Nila ili Lijamska bolest.

Najbolji način da zaštitite djecu, naročito bebe, od ovih “napasti” je da ih držite dalje od mjesta gdje je rizik za ujede ovoh buba veći. Na primjer, mjesto gdje spava beba mora biti zaštićeno zaštitnom mrežicom, dok starija djeca ne bi trebala da budu napolju rano ujutru i predveče, dijelovima dana kada ima najviše komaraca.

Korišćenje repelenata

Dok boravite napolju najbolja zaštita od insekata su repelnti u sprejevima ili kremama koji štite djecu od ujeda. Važno je da znate da te preparate nikada ne treba mazati ili prskati na kožu beba mlađih od dva mjeseca.

Kada su u pitanju starija djeca, obratite pažnju da proizvod koji kupujete sadrži 10 do 30 procenata N-Dietil-meta-toluamida jer se oni smatraju bezbijednim.

“Iako je rok trajanja duži kod onih preparata koji imaju veću koncentraciju ovog jedinjena, ipak se za upotrebu preporučuju oni sa manjim procentom ovog sastojka”, preporučuje dr Veil član ekološkog odbora za zdravlje.

Takođe, ovaj ljekar savjetuje da se ne kobinuju dva preparata za zaštitu od komaraca jer se na taj način šteti koži djeteta. Takođe, nakon što dijete uđe unutra, obavezno je tuširanje sapunom. Prilikom nanošenja treba izbjegavati predjele oko očikju i usta, kao i oko ranica i ogrebotina, ukoliko ih dijete ima.

Krpelji

Ukoliko se dijete igra u travi, a želite da ga zaštitite od krpelja, poželjno je da bude obuveno i da nosi čarapice, kao i duge nogavice.

Napomena: sprejeve protiv krpelja možete prskati po kući, šatoru (ukoliko ste na kampovanju) ili odjeći, ali nikako ih ne prskajte na kožu.

Pčele

Izbjegavajte odjeću jarkih boja, intenzivne mirise i mjesta gdje se pčele okupljaju, kaže dr Elston. A kako dijete ne bi stalo na pčelu, poželjno je da bude obuveno.

Vaš ljetnji komplet prve pomoći

– Krema za sunčanje sa zaštitnim faktorom

– Bočica sa rasprsivačem napunjena hladnom vodom

– Zavoj

– Gaza

– Antibiotska mast (za posjekotine)

– Medicinski alkohol

– Pinceta (za uklanjanje krpelja)

– Hidrokortizol i Difenhidramin (za ugrize od buba i pčela)

(yumama)