12 C
Banja Luka
Sun, 24 June, 2018
Naslovna Emotivni Život Majka i Dijete Hodanje na prstima kod djece: Prolazna faza ili problemi u razvoju?

Hodanje na prstima kod djece: Prolazna faza ili problemi u razvoju?

Mnoga djeca svoje prve koračiće naprave upravo na prstima. Ukoliko prostor nastave da osvajaju na ovaj način, roditelji počinju da se brinu, a da li za to zaista ima i razloga?

Ukoliko dijete ne hoda na prstima sve vrijeme, nego povremeno, malo je vjerovatno da je u pitanju neki ortopedski problem”, kaže za prestižni portal o zdravlju djece BabyCentar.com stručnjak za razvoj, pedijatar Endru Ejdsmen.

Mnoga djeca šetaju na prstima u fazi prohodavanja dok se pridržavaju za namještaj pokušavajući da pređu od kreveta do stola ili do fotelje, a kasnije, kada prohodaju, na prstima šetaju jer im je zabavno.

Međutim, ako dijete konstantno hoda na prstima trebalo bi da prorazgovarate sa pedijatrom jer za to postoji nekoliko razloga.

Najozbiljniji problem zbog kog djeca hodaju na prstima je cerebralna paraliza (koja se najčešće javlja kod djece koja su rođeno prije termina i kod njih bi trebalo posebno povesti računa jer su sklona diplegiji – obliku cerebralne paralize koja zahvata obe strane tijela).

Problem bi takođe mogao biti i fizički. Nije često, ali dešava se da neka djeca imaju skraćene Ahilove tetive, što im hod na čitavom stopalu, bez pomoći, čini gotovo nemogućim. Na sreću, ukoliko se otkrijena vrijeme, ovaj problem se lako rješava kako operativnim tako i neoperativnim zahvatima istezanja tetiva.

Hod na prstima može se javiti i kod potpuno zdrave djece kod kojih ne postoji nikakvo medicinsko opravdanje za način na koji šetaju. Takav hod naziva se idiopatski hod na prstima, a uzrok je nepoznat. Mada i on ima svoju istoriju. U prošlosti se ovakav hod nazivao “naviknuto hodanje na prstima” odnosno, pretpostavljalo se da je dijete samo naviklo da tako hoda. Takođe, neki ljekari nazivali su ga i “porodičnim hodanjem” jer su neke studije pokazale da djeca često nasljeđuju način hoda od nekoga iz porodice.

Idiopatsko hodanje na prstima javlja se u od pet do dvanaest slučajeva kod potpuno zdrave djece, a ljekari su pokušali i da ga dovedu u vezu sa drugim kašnjenjima u razvoju, odnosno sa kašnjenjem u razvoju govora ili senzo-motornim poteškoćama.

Ukoliko se utvrdi da pored hoda na prstima dijete ima još nekih razvojnih problema potrebno je da pedijatar uradi dodatna neurološka ispitivanja i testove i odredi terapiju ukoliko je to potrebno.

Ukoliko rezultati ne pokažu nikakve druge razvojne probleme, onda će dijete najvjerovatnije vremenom samo ispraviti hod.

(ym)