U Spskoj je lane registrovano 11 novih slučajeva AIDS-a, što je u odnosu na godinu prije više za skoro tri puta.

Prema podacima Instituta za javno zdravstvo (IJZ), prošle godine je prijavljeno 11, a tokom 2015. četiri slučaja ove zaraze, odnosno bolesti.

Iako najveći broj pacijenata bude registrovan u starosnoj grupi od 30 do 39 godina, dešava se da se bolest dijagnostikuje i kod daleko starijih pacijenata.

Tako najstarija pacijentkinja koja se od side liječi na Klinici za infektivne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra RS ima 70 godina.

Riječ je o ženi čije liječenja traje nekoliko godina, što znači da joj je bolest dijagnostikovana kad je već bila u sedmoj deceniji života.

Efikasna terapija

Načelnica pomenute klinike Antonija Verhaz kaže za “EuroBlic” da se pacijenti i u slučaju AIDS-a, kao i kod drugih oboljenja, javljaju u različitim stadijumima bolesti.

– Najbolja prognoza je kada se infekcija otkrije u ranoj fazi, nakon zaražavanja. Ukoliko se otkrije u fazi AIDS-a, to znači da infekcija dugo traje i da je prognoza bolesti ozbiljna – kaže Verhazova.

Dodaje da danas postoji efikasna antivirusna terapija.

Ako se pacijent liječi, redovno dolazi na kontrolne preglede, poštuje savjete ljekara, bolest se tokom životnog vijeka može držati pod kontrolom i da ne dođe do razvijanja AIDS-a. Zahvaljujući uspješnoj terapiji smrtnost je znatno smanjena – ističe Verhazova.

Prema podacima Instituta za javno zdravstvo (IZJZ) RS, do sada je registrovano ukupno 107 osoba sa AIDS-om, dok je od posljedica ove bolesti preminulo 20 ljudi.

– Lane je prijavljeno 11 novih slučajeva, od čega sedam HIV i četiri oboljela od AIDS-a. Dvije osobe su neposredno nakon prijema u bolnicu umrle – kaže epidemiolog Ljubica Jandrić.

Način prenosa

Od ukupnog broja novootkrivenih, devet je muškog, a dvije osobe ženskog pola.

– Način prenosa infekcije kod četiri osobe je heteroseksualni, a kod četiri homoseksualni. Po jedna osoba je inficirana injekcionim korištenjem droga i biseksualno, dok je kod jednog oboljelog put prenosa nepoznat – ističe Jandrićeva.

Podsjeća da HIV virus uzrokuje hroničnu, neizlječivu infekciju koja, ako se ne tretira, može da dovede do oboljevanja od AIDS-a.

– AIDS je teško oštećenje imunološkog sistema koji onda postaje bespomoćan, te nije u stanju da se odbranini od “bezazlenih” bolesti poput upale pluća, od kojih bismo se inače uspješno oporavili. Virus HIV-a se nikad ne može odstraniti iz organizma u smislu potpunog izlječenja. On će uvijek biti prisutan u tijelu, ali uz pomoć lijekova se može držati pod kontrolom – kaže Jandrićeva.

Stvaran broj zaraženih

Na Klinici za infektivne bolesti UKC RS antiretrovirusnom terapijom liječi se 47 osoba koje žive sa HIV-om.

Od 1986. kada je u BiH registrovan prvi slučaj zaraze, značajan porasta broja oboljelih desio se u proteklih pet godina, kada je inficirano oko 125 ljudi. U ovom periodu u BiH je godišnje otkrivano od 20 do 25 novih HIV pozitivnih slučajeva, što je oko tri puta više nego ranijih godina.

Stvarni broj inficiranih je sigurno daleko veći, s obzirom na to da u BiH dosta ljudi uopšte ne zna da je HIV pozitivno.

Inficirano i dijete od dvije godine

Kako nezvanično saznajemo, najmlađi pacijent koji je u Srpskoj inficiran HIV virusom imao je oko dvije godine. Reč je o zarazi transfuzijom, a slučaj se desio osamdesetih godina prošlog vijeka.

Najmlađi pacijent Klinike za infektivne bolesti u UKC RS koji je izgubio bitku sa ovom opasnom zaraznom bolešću imao je 25 godina. U ovoj klinici do sada nisu liječeni pacijenti mlađi od 18 godina oboljeli od AIDS-a.

(blic)