Ova niskokalorična poslastica je originalna i zdrava i prenosi nam odabrane ukuse Grčke. Jedno od najslađih ljetnih zadovoljstava je svakako sladoled. Svi imamo slatke uspomene na omiljene sladolede i one koje sada najviše volimo. Za neke su to sladoledi sa čokoladom ili lješnicima, drugi više vole sladolede u kojima preovladava okus vanile, kafe, voća.

Sladoled nas inspiriše i na razne maštovite kombinacije kao što su vruća voćna pita sa sladoledom, frape od jagode ili čokolade, ledena kafa, kupovi. Mogućnosti su bezgranične. Ako idete u Italiju, obavezno probajte njihov sladoled ili gelato koji je intenzivnog ukusa i kremast.

Tema sladoleda nas može odvesti daleko u maštanjima i možda razmišljate kako je sve to lijepo ali gdje se tu uklapa vaša dijeta i zdravlje. Možda se pitate kako bi bilo da probate nešto posebno i drugačije. Pronašli smo recept za vas. Autorka je Sarah Fennel sa bloga Bromabakery.com.

Predstavljamo vam niskokalorični sladoled od grčkog jogurta, meda i lavande. Jedan liz i na Mediteranu ste, na nekom grčkom ostrvu zanosne ljepote. Ova ledena poslastica ima samo 67 kalorija. Ovaj sladoled je zdrav i pomoći će vam da izgledate kao da ste provodili ljetna popodneva u teretani a ne jedući sladoled i listajući vaš omiljeni časopis.

Da biste ga pripremili trebaće vam:

3/4 šoljice punomasnog mlijeka,

5 kašika meda,

jedna i po šoljiva grčkog jogurta,

2 kašike sušenih cvjetova lavande.

Jedna i po šoljica grčkog jogurta koji je poznat širom svijeta po svom blagotvornom uticaju na zdravlje i ako želite možete dodati i crvenu i plavu boju za hranu. Potrebni su vam i kalupi za sladoled da biste krenuli u ovu sladolednu avanturu.

Priprema:

 U šerpicu pomiješajte mlijeko, med i cvjetove lavande. Stavite na laganu vatru dok se mlijeko malo ne zagrije ali ne da i prokuha, povremeno miješajući. Sklonite s vatre i ostavite da odstoji 2 sata. Nakon 2 sata smjesu procijedite kroz sitno sito i u mlijeko umiješajte grčki jogurt.

U ovoj fazi možete da dodate vještačku boju, kap po kap dok ne dobijete željeni izgled. Nakon toga smjesu uspite u kalupe i zamrznite na najmanje 5 sati a idealno bi bilo preko cijele noći. Kada ste spremni za desert izvadite iz zamrzivača i stavite pod toplu vodu 10 do 15 sekundi kako biste lakše izvadili sladoled iz kalupa.

(Liz)