Ukupno 29 rekorda BiH i još mnogo dobrih rezultata isplivano je na Ljetnom prvenstvu BiH u Banjaluci, a dominirali su takmičari domaćih klubova Nikola Bjelajac (Olimp), Mihajlo Čeprkalo (22. april) i Adi Mešetović (Olimp).

Njih trojica su ponovo dokazali veliki potencijal i kvalitet koji posjeduju, a pokazali su nisu slučajno obezbijedili norme za Svjetsko prvenstvo koje će krajem mjeseca biti održano u Budimpešti. Bjelajac je dva puta obarao rekord na 50 slobodno i on sada iznosi 22,84 sekunde čime je posao jedini plivač u BiH koji je najatraktivniju disciplinu isplivao ispod 23 sekunde. On je na duplo dužoj dionici ostvario vrijeme 50,82 sekunde što mu je donijelo 786 FINA bodova, a to je bio najvredniji rezultat na prvenstvu. Njegov timski kolega Mešetović plivao je rekorde na 50 prsno (29,25) i 50 delfin (24,48), a za drugi rezultat je dobio 769 FINA bodova što je bio treći rezultat takmičenja.

– Njih dvojica su potvrdili fenomenalne norme za SP i prezadovoljan sam sa rezultatima i rekordima. Faktički sve što su plivali su rekordi, da li lični ili državni. Pogotovo bih istakao rezultat Nikole od 23,06, što će vjerovatno biti brže nego norma za Olimpijske igre u Tokiju. Polufinale na prošlom SP je bilo 22,66 i ništa nije nemoguće u nekom smislu nadanja, ali ne treba stavljati pritisak. Ako ikad to doživimo to će biti fantastično. Što se tiče rezultata već ove godine smo ostvarili cilj za narednu – istakao je njihov trener Miodrag Čeko.

Što se tiče Čeprkala on je apsolutni rekord postavio u trci na 100 leđno (58,23), što je i novi juniorski rekord, a u tom godištu nova najbolje vrijeme isplivao je na 50 delfin (24,96). Na 100 slobodno je imao rezultat 51,82 što mu je donijelo 770 FINA bodova, a to je drugi rezultat prvenstva. Ta trka bila je posebno zanimljiva jer su sva trojica pomenutih plivača ukrstila koplja na njoj.

– To je bila najbolja trka na takmičenju, prštalo je na sve strane. Pokazali su da su odlični plivači i da se neće slučajno naći na Svjetskom prvenstvu. Pored njih trojice u Budimpešti će plivati samo još Amina Kajtaz iz Mostara. Jedini nedostatak što se tamo sve pliva ujutro, a njihov bioritam je puno bolji poslijepodne. Ako ovi rezultati budu ujutro svi možemo da budemo presrećni – dodao je Čeko.

Pored nastupa u Mađarskoj Čeprkalo će ovog ljeta plivati na Svjetskom juniorskom prvenstvu u Indijanapolisu.

– Ovo je početak priprema za SP za juniore. Tamo ću plivati 100 slobodno i delfin. Imam još pet sedmica do tada. Prije toga ću 26. jula nastupati na SP u Budimpešti koje će mi poslužiti da vidim u kakvoj sam formi. U Americi se nadam dobrom rezultatu i da popravim lični rekord. Plan je da od 6. do 18. avgusta odem na pripreme, ali vidjećemo da li će se to realizovati – istakao je najbolji sportista Republike Srpske za prošlu sezonu.

Na Ljetnom prvenstvu rekorde u apsolutnoj konkurenciji obarali su pomenuta Amina Kajtaz na 50 slobodno (26,52) i 50 leđno (29,76), Emina Pašukan na 400 mješovito (5:05,31) i Aleksa Krminac na 200 leđno (2:08,61).

Rezultat dugogodišnjeg rada

Miodrag Čeko je istakao da kontinuirani dobri rezultati ovih plivača nisu došli slučajno, već da se sve rezultat dugogodišnjeg rada, truda i discipline njih i svih ljudi oko njih.

– To su dva puta po dva treninga dnevno, plus rad u teretani i fitnes. Rijetko koji sportisti u okruženju toliko posvećeno rade. Takođe oni su imali treninge sa svjetski poznatim imenima poput Milorada Čavića, Velimira Stjepanovića i ostalih što to je sigurno pomoglo u razvoju – rekao je Čeko.

(glas)