Umjesto diferencirane stope PDV i ukidanje poreza na donacije, kao hladan tuš stigla je inicijativa za povećanje stope PDV na 20 odsto.

Od 2006. godine, kada je usvojen Zakon o porezu na dodatu vrijednost, na adresu Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje BiH stiglo je više desetina zahtjeva za uvođenje nekoliko stopa PDV, umjesto jedinstvene od 17 odsto. Zahtjeve su najčeće predlagali predstavnici nevladinih organizacija, opozicioni političari, ali i pojedinci. Uglavnom je traženo da se od PDV oslobode osnovne životne namirnice, lijekovi, dječja hrana i oprema, te donacije.

Međutim, sve zahtjeve odbio je Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje sa izgovorom da je to neizvodivo, pozivajući se na prepopruke predstavnika međunaronog finansijskih organizacija.

Da li će biti izvodivo povećanje PDV sa 17 na 20 odsto, još nije poznato. Zvanična inicijativa o tome nije stigla na adresu UO UIO BiH.

– Ne može se sada govoriti da li je to prihvatljivo ili ne. Kada dođe takva inicijativa potrebno je uraditi analizu kako bi se vidjelo koliko će to donijeti dodatnih prihoda, te šta bi to značilo sa stanovništa krajnjih cijena zbog potrošača koji na kraju plaćaju PDV – kaže za „EuroBlic“ Miodrag Kudić, koji je kao ekspert iz Srpske član UO UIO BiH.

Predsjednik RS Milorad Dodik izjavio je u nedjelju da bi trebalo povećati stopu PDV na 20 odsto.

– Moram da napomenem da BiH, odnosno Srpska ima najniži stopu PDV u regionu. Mislim da PDV treba povećati. Samo jedan odsto povećanja PDV donosi Republici Srpskoj povećanje prihoda za 100 miliona, a naš tekući deficit je 150 miliona godišnje. To znači da bi sa stopom PDV od 20 odsto mogli da imamo pokriven tekući deficit i da nam ostane za nove investicije – poručio je Dodik.

Iz sistema izbacuju male obveznike

Načelnik Odjeljenja za komunikacije i međunarodnu saradnju UIO BiH Ratko Kovačević kaže za “EuroBlic” da će do polovine avgusta UIO BH predložiti novi zakon o porezu na dodatu vrijednost.

– To se radi u okviru tvining projekta zajedno sa predstavnicima Austrije, Slovenije i Hrvatske. Cilj je da naš zakon izjednačimo sa direktivama EU – objašnjava Kovačević.

Tako će, između ostalog urediti oblast međunarodne trgovine jer se sada takve transakcije ili oporezuju ili uopšte ne oporezuju. Takođe, biće povećen prag vrijednosti poreskih obveznika sa 50.000 KM, a cilj je da se iz sistema izbace mali obveznici.

– Sada imamo oko 20.000 obveznika koji su uplatili 18 miliona KM, a povukli nazad 39 miliona KM – objašnjava Kovačević.

Ističe da ovim zakonom neće biti mijenjanja stopa PDV i način uplate PDV u smislu po prijavljenoj ili naplaćenoj fakturi.

– To je sve stvar dogovora politike. O tome oni odlučuju – naglasio je Kovačević.

Kaže da su, uprkos tome što samo tri zemlje u Evropi imaju jedinstvenu stopu PDV, preporuke Svjetske banke i MMF da to bude upravo jedinstvena stopa PDV.

Potrošači u cijeloj BiH su protiv povećanja PDV jer to znači i poskupljenje proizvoda i usluga. S druge strane, plate su gotovo svima smanjene, a potrošačka korpa bilježi značajan rast.

I poslodavci za povećanje PDV

Predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH Adnan Smailbegović predložio je prije dva mjeseca da se poveća stopa PDV, a da se smanji stopa doprinosa. Tu ideju podržavaju i poslodavci u RS, a njihov predsjednik Dragutin Škrebić smatra da treba povećati PDV na 19 odsto.

– Razgovarao sam sa kolegom Smailbegovićem. Postoje takva razmišljanja da se ide u tom pravcu, a i Reformska agenda je koncipirana na takvoj osnovi – kaže Škrebić.

Izvor: blicrs