Da smo morale otići iz našeg doma, ubile bi se, jer bolje i smrt nego da ovo dočekujemo, poručile su Sanja i Vukosava Popović, čija je deložacija iz stana na Starčevici juče po drugi put odgođena.

Uz prijetnje da će se porezati nožem, te popiti živo sirće, ali i zahvaljujući građanima koji su stali uz njih, dvije žene su uspjele da, zasada, ostanu u stanu.

Naime, ćerka i majka, koja je vlasnica stana, tvrde da su žrtve diskriminacije i korumpiranog provosuđa, jer je njihov dom, iz kojeg su u ratu istjerane oružjem, sada prodat na licitaciji zbog presuđenog duga od oko 4.000 evra, koliko je sud dosudio da moraju vratiti Janku Triviću, majoru Vojske RS, koji je u ratu boravio u njihovoj kući.

Sporni stan u tzv. Marlesovim kućicama prije rata je, dok je bio šumarski inspektor, dobio Sanjin otac, partizanski prvoborac, Ifet Ibrahimkadić.

Poslije rata, kada su se vratili iz izbjeglištva, Vukosava, koja je naslijedila stanarsko pravo od pokojnog muža, otkupila je stan.

– Ovo je moj dom, ovdje su se kućili otac i majka i ne znam šta kome tu nije jasno. Prozivam Valentina Incka i pitam ga zašto dopušta da se zdravlje i život povratnika na ovaj način ugrožavaju, a rekao je da su povratnici zaštićeni- kaže Sanja, poznatija kao pjevačica i kompozitorka Sanja Stefani.

Ulicu Srpskih dobrovoljaca 67 juče su obezbjeđivali brojni policajci, hitna pomoć i vatrogasci, a došlo je i do naguravanja policije i grupe građana koji su došli da podrže Popoviće.

Među komšijama koje su juče bile uz Sanju i Vukosavu je i Gordana Grujić.

-U Banjaluci živim 50 godina, Sanju znam iz djetinjstva i družimo se godinama. Veoma sam potresena, ovo je strašan kriminal i katastrofa, kojoj se mora stati u kraj- kaže Grujićeva.

Zoran Bubić, advokat Janka Trivića, kaže da u postupku deložacije ne učestvuje, te da je to postupak koji vodi treće lice, koje je kupilo stan na javnoj sudskoj licitaciji.

– Porodica Popović mom klijentu duguje više od 20.000 KM i mi smo oštećeni u tom postupku, jer nismo naplatili ništa. Onog momenta kad je sud to prodao, mi sa stanom nemamo ništa. Od prodajne cijene nismo uspjeli da se naplatimo i nas zanima samo kad će sud da obezbijedi sredstva da isplati mojoj stranci – kaže Bubić.

(EuroBlic)