Vanja Pejaković, učenik banjalučke Poljoprivredne škole koji je na ekskurziji u Italiji tokom skoka u plitku vodu slomio vratni pršljen, polako se oporavlja, kaže njegov otac.

Dok se oni bore u Italiji, u Vanjinom rodnom gradu i dalje se bore da prikupe pomoć za njegovo liječenje. Početkom jula aktiviran je humanitarni broj, a organizovane su i humanitarne sportske aktivnosti.

– Taj broj će biti aktivan sve do 31. jula. Neki dan, 12. jula smo tražili presjek stanja, koliko je prikupljeno za tih prvih 12 dana i rekli su nam da ima oko 21.000 maraka – kazao je Borislav Brborović, sekretar Crvenog krsta Kotor Varoš.

– Na turniru u malom fudbalu i na turniru u uličnom basketu skupili smo blizu 2.000 konvertibilnih maraka koje smo proslijedili na žiro račun njegove majke i na taj način želimo pomoći njegovo liječenje i što brže ozdravljenje – rekao je Slobodan Petrović, iz opštine Kotor Varoš.

Vanjini roditelji stalno su s njim, i iščekuju, kažu, dobre vijesti. Vanja je u bolnici od kraja maja, a očekuje se da će tamo morati da provede još minimum 6 mjeseci.

– Pomjera desnu ruku, pomjera malo i desnu nogu, ima nekog napretka. Samostalno diše već 7-8 dana, nije prikopčan više na aparate, tako da ima napretka – kazao je Saša Pejaković, otac Vanjin.

Direktor škole koju Vanja pohađa kaže da i školarci među sobom sakupljaju pomoć za druga, a i on je optimističan jer, kaže, neće zaboraviti riječi ljekara.

– Doktor koji ga je prihvatio, kad ga je skinuo do pojasa i vidio onako mladog i mišićavog je rekao: “Ova mladost će pobijediti, on neće iz mojih ruku izaći dok ja ne budem završio onako kako treba to sve” – kazao je Edi Haneš, direktor banjalučke Poljoprivredne škole, piše ATV.

Podsjećamo, pozivom na 1416 donirate po jednu marku za Vanjino liječenje.

Izvor: atvbl