Odličan umjetnik je najvrednije blago nacije, govorio je slavni kompozitor Ludvig van Betoven.

Umjetnici iz Banjaluke dobili su priliku da svoje stvaralaštvo predstave u novom prostoru – “Art dvorištu”, koje je zapravo nova scena Banskog dvora namijenjena za realizaciju kulturnih događaja na otvorenom.

Otvaranje “Art dvorišta” ozvaničeno je u ponedjeljak uveče koncertom poznatog banjalučkog džez sastava “Kombajn kvartet”, uz prisustvo brojnih zvanica iz kulturnog i javnog života grada.

Pokretanje ove scene u jedinstvenom ambijentu nova je programska inicijativa i ideja v.d. direktora Banskog dvora Kulturnog centra Mladena Matovića koji se vodio mišlju da Banjaluka tokom ljeta ima najviše kulturnih sadržaja, ali i nedostatak prostora za njihovo izvođenje.

“Art dvorište” predstavlja nesvakidašnji kamerni prostor kapaciteta od 100 do 150 posjetilaca, a koji će se mijenjati u zavisnosti od konkretnih programskih sadržaja jer će tokom projekcije filmova i koncerata umjetničke muzike publika sjediti. Ulaz u “Art dvorište” se nalazi sa bočne strane ustanove, na centralnom banjalučkom šetalištu.

– Za nepunih mjesec prostor dvorišta je u potpunosti uređen i prilagođen za realizaciju kulturnih događaja na otvorenom – napravljena je namjenska pozornica, obezbijeđena adekvatna rasvjeta, a za urbani ambijent samog prostora zaslužan je mladi umjetnik Boris Dragičević koji je svojim grafitima oplemenio zidove “Art dvorišta” – rekao je Mladen Matović.

Najavio je da će do kraja sezone na novoj sceni koncerte održati Gudački kvartet “Paladio”, muzički sastavi “Bandoneon Square”, “Flutete”, “Libertango” i ansambl “Istočnik”, a biće organizovani i brojni drugi kulturni sadržaji.

“Art dvorište” je svečano otvorio zamjenik gradonačelnika Banjaluke Srđan Amidžić.

– Svaka dobra ideja, pa tako i ova, doživi svoju realizaciju. Dobili smo još jedan prostor sa posebnim “šmekom” gdje će mladi ljudi koji se bave kulturom moći da se afirmišu i u kome se mogu organizovati razni kulturni sadržaji – kazao je Amidžić.

Besplatne ulaznice

– Imajući u vidu veoma ograničen kapacitet mjesta, te činjenicu da se “Art dvorište” nalazi na centralnom banjalučkom šetalištu, uprava Banskog dvora je odlučila da za svaki događaj koji bude realizovan u “Art dvorištu” podijeli besplatne pozivnice. One će biti dostupne tri dana prije događaja, na prijavnici Banskog dvora – kaže Mladen Matović.

(Glas)