БАЊАЛУКА, 13. ЈУЛА /СРНА/ - Туристичко-спортска и културно-забавна манифестација "Љето на Врбасу данас одржано такмичење у скоковима са моста.

U Banjaluci je počelo tradicionalno takmičenje u skokovima u Vrbas sa Gradskog mosta, koje je okupilo 25 takmičara u izvođenju čuvene “vrbaske laste”.

Za skokove u okviru manifestacije “LJeto na Vrbasu” prijavili su se takmičari iz BiH i regiona, a 10 najboljih izvodiće finalne skokove, koje će ocjenjivati pet sudija. 

Nakon skokova, na plaži kod Zelenog mosta biće izabrano najneobičnije plovno vozilo, koje je Turistička organizacija Banjaluke organizovala po uzoru na same početke održavanja “LJeta na Vrbasu”, a ovaj dio programa povratak je tradiciji sa ciljem da se prijavljeni učesnici i publika zabave. 

Na istom mjestu biće održana i trka dajak čamaca, simbola Banjaluke, u tri kategorije, nakon čega slijedi dodjela nagrada i priznanja. 

Predstavnik Turističke organizacije Banjaluka Zoran Sanković ranije je rekao novinarima da se u skokovima u Vrbas sa gradskog mosta takmiče najbolji skakači na ovom području. 

“Od kada je izgrađen ovaj most 1936. godine počeli su skokovi u Vrbas, a 1955. godine profilisala se banjalučka ili `vrbaska lasta`, koju karakterišu drugačiji odraz, let i ulaz u vodu u odnosu na druge skokove”, rekao je Sanković. 

On je pojasnio da su visina mosta i dubina Vrbasa uslovili to da let i ulazak u vodu budu baš takvi, jer sve drugo predstavlja opasnost za skakača. Izrazio je zadovoljstvo što postoje mladići koji čuvaju tradiciju “vrbaske laste”, te izrazio nadu da će ih u idućim godinama biti više. 

Manifestaciju “LJeto na Vrbasu” prvi put su organizovali članovi Kluba akademičara Banjaluka 1953. godine pod nazivom “Karneval na Vrbasu”. 

Krajem sedamdesetih godina prošlog vijeka manifestacija mijenja ime u “Susreti na Vrbasu”, a od 1995. godine dobija današnje ime radi objedinjavanja kontinuiranih zbivanja u toku ljeta na rijeci Vrbas i njenim obalama.

Izvor: Srna