Loša strana toplijih godišnjih doba koje željno iščekujemo su svakako virusne stomačne infekcije praćene neugodnim prolivom i povraćanjem. Uglavnom se prirodni lijekovi za sprečavanje proliva znaju, ali pred sezonu nije zgoreg da se podsjetimo.

By: Suus Wansink

Najbitnije od svega je da redovno nadoknađujete izgubljenu  tečnost i elektrolite koji uključuju sodijum, potijum i hlorid.

Najbolji način da nadoknadite izgubljene elektrolite jeste da u jedan litar vode stavite pola kašičice soli i četiri kašičice šećera. Dodate malo soka od limuna ili pomorandže i popijete cijelu količinu u toku dana.

Što se tiče ishrane bilo bi dobro pripaziti neko vrijeme, jedite pileću supu, dvopek, banane, rižu na vodi. Banane sadrže pektin, vrstu vlakana koja upija višak tečnosti iz crijeva i smanjuje učestalost proliva.

Još jedna namirnica bogata pektinom je šargarepa. Kuvajte šargarepu dok ne omekša, zatim je pomiješajte sa malo vode i izmiksajte da dobijete konzistenciju hrane za bebe i jedite četvrtinu šolje na svakih sat vremena.

By: Steve Jurvetson

Jogurt je takođe veoma dobar kad je proliv u pitanju jer je prepun dobrih bakterija.

Od čajeva koji sprečavaju proliv tu su: crni čaj i čaj od lista kupine ili dunje, koji se piju isključivo nezašećereni.

Za vrijeme stomačne infekcije izbjegavajte voćne sokove i teško probavljivu hranu kao što su pasulj, kupus, prokelj…

(lpm)