Koncertom Emira Kusturice i “No smoking orkestra” sinoć je u Banjaluci otvoren drugi Međunarodni festival studentskih pozorišta “Kestenburg”, u okviru kojeg će do 3. avgusta biti odigrano 48 predstava pozorišta iz 15 zemalja.

Brojnu publiku u Sportskoj dvorani “Borik” prije koncerta pozdravila je proslavljena košarkašica Saša Čađo, koja je kratkim govorom proglasila festival otvorenim. 

Direktor i idejni tvorac “Kestenburga”, Aleksandar Pejaković, prije početka koncerta rekao je da ovaj festival nije samo banjalučki, nego i svjetski brend. 

“Uz svjetske zvijezde Emira Kusturicu, Sofiju Aržakovskaju, te Slobodu Mićalović možemo biti ponosni na naš festival, koji je postao i svjetski brend”, rekao je Pejaković. 

Predstave u ukupno pet selekcija u okviru festivala biće igrane na svim banjalučkim pozorišnim scenama, računajući i novootvoreno “Art dvorište” Banskog dvora, Vijećnicu Kulturnog centra “Banski dvor”, kao i hangar u kampusu Banjalučkog univerziteta. 

U “Zlatnoj”, “Srebrnoj”, “Bronzanoj” i selekcijama “Drvo kestena” i “Fakultetska” takmičiće se predstave iz BiH, Srbije, Češke, Slovenije, Izraela, Litvanije, Makedonije, Južne Koreje, Hrvatske, Italije i Crne Gore, dok će različitim žirijima predsjedavati Sloboda Mićalović, Sofija Aržakovskaja, Jug Radivojević i Nebojša Bradić. 

U najvećoj selekciji “Drvo kestena”, u kojoj će biti odigrane 24 predstave, pobjednika će odlučiti publika. 

Generalni pokrovitelj festivala je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, a podršku festivalu dala je i Vlada Republike Srpske sa svim resornim ministarstvima. 

Koncertu su prisustvovali i ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević, ministar nauke i tehnologije Jasmin Komić, ministar porodice, omladine i sporta Jasmina Davidović, generalni konzul Srbije u Banjaluci Vladimir Nikolić, glumac Josip Pejaković. 

Izvor: Srna