Radijatori, suv vazduh, hladnoća, slaba hidratacija dovode do ispucale, suve kože, pa ponekad i crvenila. Donosimo nekoliko korisnih savjeta.

Problem mogu biti i ispucale usne, a kod nekih ljudi se javlja crvenilo i perutanje između prstiju ruku. To je veliko upozorenje da koža pati i da je hidratacija slaba.

Briga o sebi

Zimi vjerovatno volite dugo i toplo tuširanje, ali vaša koža baš i ne. Posebno ako ste promrzli i pokušavate se ugrijati toplim tušem. Tako brzo uklanjate prirodna ulja. Kupajte se toplom vodom, a ne vrućom, koristite hidratantne ili uljne gelove za tuširanje i poslije kupanja ne trljajte se peškirom, već samo lagano potapkajte.

Kožu hidratizujte dok je još vlažna uljima ili hidratantnim kremama. Na taj način ćete vlažnost duže zadržati.

suva koza devojka krema

Kada je u pitanju depilacija, ako koristite britvice budite posebno pažljivi. Koristiti možete kreme za brijanje, pa čak i, kao zamjenu, balzam za kosu. Dlake depilirajte u pravcu rasta i neka vam britvice budu oštre da biste izbjegli iritaciju.

I tjeme i kosa su ugroženi. Hidratizujte ih masiranjem maslinovim uljem. Utrljajte pola šolje toplog maslinovog ulja na tjeme i kosu i ostavite pola sata da djeluje. Operite šamponom i balzamom. Lakše ćete na ovaj način ukloniti i perut.

Naravno, ne zaboravite ni na kremu za sunčanje, koja zimi može biti važnija nego ljeti, posebno kada je u pitanju skriveno sunce koje se presijava na snijegu.

Ispucale usne

Ne lickajte ih i uvijek zaštitite prije izlaska na hladnoću. Ako ima vetra i ako je niska temperatura pokrijte ih šalom. Balzam za usne nosite uvijek zimi sa sobom. Prije spavanja na usne nanesite sloj meda i ostavite da djeluje preko noći.

suve ruke

Ruke

Ako su vam ruke posebno suve i perutaju se (ako se javilo i crvenilo) prvo ih operite i posušite lagano peškirom. Nakon toga nanesite na ruke sirće, stavite pamučne rukavice i ostavite da djeluje preko noći. Sirće pomaže da se uspostavi pH balans kože i da zadržite vlagu.

Kožu mažite maslinovim uljem, posebno obratite pažnju na zanoktice i trljajte predio oko nokta.

Neka vam ovi postupci postanu rutina da biste spriječili bolnu kožu i osjećaj zatezanja koji nikome, naravno, nije ugodan.

 

(lpm)