Pretpostavljamo da u svakodnevnoj make up rutini ne koristite prajmer, a veliki broj žena nije siguran ni čemu tačno ovaj proizvod služi. Možda čak mislite da je suvišan ili nepotreban, ali je zapravo tajna dugotrajne i savršene šminke upravo u ovoj “sitnici”. Jer nekad male stvari prave veliku razliku!

Prajmer je zapravo prvi korak u šminkanju, a predstavlja providnu ili sasvim blago obojenu bazu. Njegova uloga je da ujednači ton i teksturu kože, matira lice, smanji pore i eventualno ublaži crvenilo.

Još jedan od benefita ovog proizvoda je i što čini da šminka daleko duže traje i uopšte ljepše izgleda na licu. Prajmeri su guste teksture nalik na tečni puder, ali malo prozračniji i svilenkastiji. Bitno je znati da oni nemaju funkciju u korekciji nesavršenosti i nisu zamjena za puder, već samo proizvod koji priprema lice za make up.

Prajmer je izrazito koristan ako su već počele da vas muče manje bore – vješto će ih “zakamuflirati”. Takođe, neophodan je korak u šminkanju ukoliko znate da vas čeka događaj na kome će šminka morati da ostane u dobrom stanju gotovo čitav dan.

Damama koje imaju izrazito suhu kožu lica prajmer se ne preporučuje, kao ni djevojkama mlađim od 25 godina.

Foto: Guliver/ Getty images

Zašto vam treba prajmer?

  • Predstavlja barijeru između pudera i kože
  • Sadrži sastojke koji osvježavaju i umiruju kožu
  • Čini šminku otpornom i na visokim temperaturama
  • Hidrira kožu i štiti je od UV zraka
  • Sprječava stvaranje “cakey” lica
(liz)