U konkurenciji 15 ansambala iz cijelog sveta, koji su učestvovali na dva festivala u Bugarskoj, banjalučko kulturno umjetničko društvo “Čajavec” osvojilo je drugu nagradu za nastup, nagradu za najbolji orkestar i priznanje publike.

Banjalučki folkloristi predstavili su se na na 21. Interkontinentalnom festivalu folklora „Vitocha 2017“ u Sofiji i četvrtom Festivalu folklora „Zlatni prah“, koji je održan u Čelopeču.

– Festival “Vitocha” je visokog svjetskog ranga po pravilima i nadzorom svjetske organizacije festivala “Fidaf”. Ovaj festival proglašen je za najbolji “Fidaf” festival folklora u prošloj godini. Manifestacija je takmičarskog karaktera, a učeće su uzeli ansambli iz 15 zemalja – rekao je direktor “Čajaveca” Momčilo Vesović.

Osim Banjalučana, na značajnoj svjetskoj manifestaciji učestvovali su folkloristi iz Argentine, Čilea, Albanije, Brazila, Gruzije, Letonije, Gruzije, Singapura, Slovačke, Guama, Indonezije, Indije, Ukrajine, Kine i Ekvadora.

– Reprezentativni ansambl narodnih igara i pjesama „Čajavec“ predstavio se u takmičarskom dijelu spletom igara dinarske etnokoreološke zone i „Saborskim igrama iz stare Banjaluke“, a u revijalnom dijelu „Igrama iz istočne Hercegovine“, „Igrama iz Pčinje“, „Igrama Kosovskog pomoravlja“ i „Šopskim igrama“ – rekao je Vesović.

On je dodao da je uspjeh banjalučkog ansambla još veći kada se ima u vidu da je žiriranje fetivala obavilo 12 izuzetno stručnih ljudi iz oblasti folkloristike.

– Ovaj izuzetan uspjeh još jedan dokaz je ljepote naše nematerijalne kulturne baštine, posebno u sferi igre i pjesme. Prvo mjesto osvojio je državni ansambl Gruzije, a treće mjesto univerzitetski ansambl Letonije. “Čajavec“ nije propustio da promoviše i Zmijanjski vez, naše nematerijalno kulturno dobro, priznato kao svjetsko, a čiji su ornamenti izvezeni u sopstvenoj radionici i poklonjeni na prijemima kod ministra kulture Bugarske, gradonačelnika Sofije, Vitoše i Čelopeka, kao i kod direktora festivala – kaže Vesović.

Pozivi za svjetske festivale

Banjalučke folkloraše je po proglašenju pobjednika posjetio član žirija iz Turske, koji je i direktor jednog od tri najveća “Fidaf” festivala koji je održava u Istanbulu.

– On nas je lično pozvao da sljedeće godine sa 40 članova učestvujemo na velikom Interkontinentalnom festivalu folklora u Instanbulu, manifestaciji čiji je budžet 500.000 evra. Čestitke smo dobili i od člana žirija iz Srbije uz želju da se odazovemo i na “Fidaf” festival u Beogradu, koji je ove godine prvi put organizovan – rekao je Vesović.

(Blic)