Biciklistički klub Kastel Banjaluka relativno je nepoznat široj javnosti najvećeg grada Republike Srpske, ali njegovi članovi žele da to promijene i popularizuju svoj klub.

Prema riječima predsjednika Saše Kovačevića, klub je osnovan početkom 2014. godine sa idejom da se bavi amaterskim biciklizmom.

Pošto smo uspjeli da obezbijedimo podršku privrednih subjekata, sa izvjesnim finansijskim sredstvima ušli smo u takmičarski dio. Tadašnji aktuelni šampion u mauntinbajkingu u disciplini XC, nezadovoljan statusom u svom matičnom klubu, prešao je u naš klub i 2014. smo završili na prvom mjestu XC elite. Tadašnji i sadašnji član Goran Stijak pobijedio je u master kategoriji u spustu. Tokom 2015. nismo imali materijalnu i finansijsku podršku pa smo članarinama uspjeli da izvučemo sezonu, dok prošle godine to nismo uspjeli da uradimo, pa smo praktično izašli iz sportskog dijela jer je biciklizam izuzetno skup sport – izjavio je Kovačević.

Naveo je da su ove godine krenuli sa prvobitnom idejom i rade na tome da zainteresuju što više ljudi da im se pridruže.

Ove godine došlo je do omasovljena članstva jer smo se vratili svojim izvornim principima i u klubu nas ima više od 50 koji se uglavnom bavimo rekreativnom vožnjom. Najmlađi član ima 17 godina, a najstariji 59 i sve generacije su dobrodošle. Sezona nam traje od ranog proljeća do kasne jeseni. Aktivnosti su nam skoro svakodnevne i organizujemo kraće i duže vožnje po Banjaluci, okolini, ali i u inostranstvu. Pored mauntinbajk sekcije, imamo i drumsku, tako da svako može naći nešto za sebe – istakao je Kovačević.

Skupi bicikli

Poznato je da je biciklizam veoma skup sport, ali oni koji vole da se bave njime ne žale pare za opremu.

– Za rekreativno bavljenje može da posluži gotovo bilo kakav bicikl, dok bi za takmičarski dio trebalo imati kvalitetniji. Dosta su skupi i minimalno koštaju četiri do pet hiljada, a na to treba dodati i prateću opremu, ishranu, suplementaciju i još neke sitnice – rekao je Kovačević.

(Glas)