Mladi koji iz manjih opština dolaze na studije u veće gradove u RS uveliko su u potrazi za smještajem koji je najskuplji u Banjaluci i Trebinju, dok će oni koji se odluče za podstanarski život u Prijedoru proći najjeftinije.

Ako nisu imali sreće da dobiju krevet u nekom od studentskih domova ili više preferiraju podstanarski život, studenti su se bacili u potragu sa sobama i stanovinama.

Cijene iznajmljenih stanova najviše diktira lokacija i kvadratura, ali i druge karakteristike, poput vrste grijanja, spratnosti, uređenosti i slično. Ipak, studentima taj izbor isključivo zavisi od budžeta.

Vlasnik banjalučke agencije za nekretnine “Senzor” Manojlo Popović kaže da mladi koji dođu na studije u Banjaluku mogu iznajmiti skromnu sobu u naselju Petrićevac ili Lauš za samo 50 KM, ali i u centru za nekoliko stotina maraka.

– Sve zavisi koliko imaju novca – kaže Popović.

Vlasnik prijedorske agencije “VHS trejd” Leonard Samardžija kaže da studeni najviše traže manje stanove u centru, jer se nalaze u blizini visokoškolskih ustanova.

– Veliki stanovi imaju viske režije. U njima su prinuđeni i u većem broju da zajedno žive kako bi lakše platili režije, a to mnogima baš i ne odgovara – objašnjava Samardžija, dodajući da studentima nisu atraktivni ni stanovi na periferiji i zbog toga što iz njih svakodnevno moraju putovati na predavanja.

U gradu na Trebišnjici najviše su tražene sobe, jer su njihove cijene, kako kaže vlasnik agencije za nekretnine “Tviko” Vaso Milić, najprihvatljivije.

– Mladi koji nisu dobili smještaj u domu često zajedno iznajmljuju dvokrevetne sobe i garsonjere u centru, ili jednokrevetne sobe na periferiji – ističe Milić.

Ista situacija je i u Bijeljini. U tamošnjoj agenciji “Alfa nekretnine” kažu da studenti uglavnom iznajmljuju sobe ili manje stanove.

–  U njima žive po dvoje ili troje, pa sa cimerima dijele kiriju i režije – rekli su u ovoj bijeljinskoj agenciji.

Predsjednik Skupštine studenata u Studentskom centru “Nikola Tesla” u Banjaluci Ljubiša Karlica kaže da je mnogim studentima preskup podstanarski život, zbog čega je iz godine u godinu sve više zahtjeva za smještaj u domovima.

– Kirije u Banjaluci su čak i za sobe po 200 maraka, a u prva dva paviljona studentskog doma iznose 20 maraka mjesečno. Za te pare što bi dali za privatni smještaj mogu stanovati, hraniti se u menzi i još platiti knjige za studije – ističe Karlica.

Koliko je teško biti podstanar zna i Jovana R. iz Mrkonjić Grada, koja je sada treća godina studija na banjalučkom Ekonomskom fakultetu. Ona cijelo školovanje plaća kiriju, jer nije, kako kaže, uspjela da dobije smještaj u domu.

– Da nemam dvije cimerke sa kojima dijelim kiriju u dvosobnom stanu u Banjaluci, ne znam kako bi me roditelji uopšte finansirali –  priča ova studentkinja, koja svakog mjeseca samo za režije izdvaja oko 220 maraka.

Sa druge strane, mladi koji žive u banjalučkom studenjaku mjesečno smještaj plaćaju 20 maraka, odnosno, 75 maraka ako su u sobama u novoizgrađenom četvrtom paviljonu.

Cijene iznajmljivanja namještenih stanova u RS (u KM)

Banjaluka  centar  Petrićevac   Mejdan   Starčevica Lauš

Soba           200       50-100            100-150    100-150        50-100

Garsonjera 200-250     200            200-250    200-250       150-200

Jednosoban 300           200             250           200            150-200

Dvosoban    300-450    200-300       300           300             200

Trosoban   600-700     300             400-500     400-500       300

(Glas Srpske)