Prestižnom seminaru o primjeni najnovijih tehnoloških dostignuća u medicini i savremenim metodima liječenja, koji se ovog mjeseca održava u Kini, prisustvovaće dvije doktorice iz RS Snežana Kutlešić-Stević i Aleksandra Aleksić.

Njih dvije, zajedno sa još troje kolega iz FBiH putuju u Peking da bi u ovoj zemlji predstavili RS i BiH.

Riječ je o seminaru koji se već četiri godine održava u organizaciji kineske vlade. Godišnje nude oko 220 seminara za stručnjake iz zemalja u razvoju u oblasti ekonomije, menadžmenta, tehničkih nauka, IT sektora i medicine. Cilj je edukacija i promocija najnovijih kineskih tehnoloških dostignuća iz raznih oblasti – kaže specijalista pulmologije i baromedicine Snežana Kutlešić-Stević.

Ona ističe da će seminar biti održan od 8. do 28. avgusta.

Edukacije kojima ćemo prisustvovati su o medicinskim tehnologijama iz oblasti dijagnostike. Imaćemo priliku da isprobamo najnovije aparate CT-a, hiperbarične komore, ultrazvučne magnete, kao i brojne aparate za pluća – rekla je Kutlešić-Stević i dodala da je seminaru u posljednje dvije godine prisustvovalo oko 500 ljekara iz 60 zemalja.

Ona je dodala da je prednost ovakvih seminara višestruka, prije svega jer se doktori vraćaju obogaćeni novim znanjima koja mogu primijeniti u liječenju pacijenata i to potpuno besplatno, jer sve troškove snosi kineska vlada.

Ovakvi seminari mnogo znače ljekarima, jer medicina iz dana u dan napreduje. Zbog loše finansijske situacije naših zdravstvenih ustanova nismo često u prilici da prisustvujemo drugim edukacijama, zbog čega će ovo iskustvo biti značajno, kako za nas pojedince tako i za naš profesionalni angažman – kaže Kutlešić-Stević.

Specijalista otorinolaringologije na Univerzitetskom kliničkom centru RS dr Aleksandra Aleksić dodaje da osim detaljne i kvalitetne obuke seminar ima za cilj i predstavljene kineske kulture.

Naš boravak u Pekingu treba da ojača i međunarodnu saradnju RS i Kine, a vjerujem da ću boraveći u Zemlji izlazećeg sunca naučiti mnogo novih metoda iz oblasti zdravstva koje ću prenijeti kolegama – istakla je Aleksićeva.

Kompanija

Kompanija “Peking Holley-Cotec Pharmaceuticals Co”, koja je pokrovitelj seminara, posvećena je razvoju međunarodnog medicinskog tržišta i promovisanju medicinskih proizvoda Kine. Njeno najveće interesovanje je proizvodnja savremene medicinske opreme, a predstojeći seminar je dio strategije u razvoju marketinške mreže u zemljama u razvoju.

Tradicionalna nošnja

Za kulturno predstavljanje Banjaluke doktorica Snežana Kutlešić-Stević već se pripremila.

Pripremila sam bogatu prezentaciju kojom ću predstaviti Banjaluku, a sa sobom nosim i tradicionalnu nošnju sa motivima zmijanjskog veza Kulturno-umjetničkog društva “Veselin Masleša”. Ako bude trebalo kuvati tradicionalna jela, spremna sam i za to – dodaje u šali Kutlešić-Stević.

Izvor: glassrpske