U udruženju “Restart Srpska” odlučlili su da sruše ministra prosvjete. Gašenje škola plus kupovina novog automobila, bili su okidač za nezadovoiljstvo koje će, kažu, iskazati i na protestima. Iz resora prosvjete stigao im je očekivani odgovor.

Odluka Daneta Maleševića da kupi skupocjeni automobil na kraju je postala okidač za proteste, koje pod sloganom “Zatvori škole, kupi audi” organizuje pokret Restart Srpska. Planiraju da se okupe u utorak na parkingu ispred sjedišta Ministarstva prosvjete, a od četiri zahtjeva izdvaja se onaj za ostavkom ministra.

Narednih dana, kažu, možda i dopune listu, a na prvom sastanku organizacionog odbora uglavnom su dogovarali taktiku i davali prijedloge za slogane protesta. Ovo su neke od ideja za slogane:

“Rad 15 škola košta kao jedan audi koji je Dane Malešević kupio”.

“Dane, hoćeš li sad biti brži?”

Na kraju je prošao prijedlog banjalućkog odbornika Draška Stanivukovića, pa će njegov slogan krasiti jedan od transparenata. Kaže da proteste ne organizuje njegov PDP, već se protestu priključio jer vidi šansu da se prodajom famoznog “audija” zakrpi krov Muzeja RS.

ministar prosvjete i kulture

Na čelu protesta je predsjednik malo poznatog pokreta “Restart Srpska”, Stefan Blagić, banjalučki student koji je u javnost dospio zbog javne kritike profesorskih plagijata. Obrazovanje je, kaže, u haosu, dok ministar nabavlja auto sa sportskim sjedištima i elektro podrškom za leđa.

“Kada vidimo starost prosječnog automobila građana Republike Srpske, a to je 17 ili 18 godina, i vidimo sada da se u Vladi RS svi funkcioneri moraju voziti autima koji ne smiju biti stariji od pet ili šest godina, to je zaista katastrofalno”, rekao je Stefan Blagić.

“Muzej, institucija koja čuva kulturu, baštini istoriju i sve ono što baštini naš narod, prokišnjava. Mi nismo u stanju da sačuvamo naše eksponate, koji su zlata vrijedni. Ministar može da gleda instituciju koja prokišnjava, ali on mora imati auto sa sportskom opremom, sa najboljom opremom sa 113.000 maraka. Tome se mora stati u kraj. Ja ne znam, ovakav čovjek, ima ili morala”, kaže Draško Stanivuković.

odjeljenje za informacione tehnologije

Dane Malešević pred kameru nije htio, a u pisanom odgovoru navodi da su netаčne i zlonаmjerne tvrdnje dа je аutomobil kupljen novcem koji je ušteđen zatvaranjem školа. To je, uvjerava on, u interesu učenika, jer se tako podstiče socijаlizаcijа djece i njeguje pozitivаn tаkmičаrski duh.

Istu argumentaciju daje i predsjednica Vlade, uz poruku da društvo koje školuje u jednom selu samo brata i sestru, nema perspektive. Zato osuđuje najavljene proteste.

“Prvo da kažem, to je glupost. Kao prvo, to je stvarno glupost. Ne znam ko je taj ko organizuje proteste, to je nebitno. Banalizujemo priču kako je neki ministar kupio auto ili predsjednik Vlade, a pri tom izostavimo da kažemo da se predsjednik Vlade 10 godina, i treći je predsjednik vlade prije nego što je promijenio auto, i da mu je tri puta to isto auto ostalo da ne može da upali u po Beograda, sa sve svim obezbjeđenjem svojim i onim tamo srbijanskim. Dakle, nećemo se baviti stvarima na parcijalan način”, rekla je Željka Cvijanović.

Osim smjene ministra, demonstranti će u utorak tražiti i da vlada ograniči nabavku skupocjenih automobila na 40.000 maraka. Traže vladavinu prava, kao i veću pomoć za muzej i pozorište, a danas su u MUP-u zatražili i zvaničćnu dozvolu za okupljanje.

(ATV)