Među stotinu problema koje ima svako banjalučko naselje građani šest mjesnih zajednica su se složili i izabrali po jedan projekat kojim će svoj djeci iz naselja obezbijediti bolje uslove života.

U zajedničkom projektu vlada Švajcarske i Švedske, pod nazivom „Jačanje uloge mesnih zajednica u BiH“, kojeg realizuje UNDP, učestvuje šest banjalučkih mesnih zajednica. Imaju rok do 17. avgusta da dostave predlog projekta za svoje naselje i svaka od njih trebalo bi da dobije oko 22.000 KM – 70 odsto novca obezbeđuje UNDP, a ostatak Grad.

Mještani Česme su se dogovorili da dograde jednu učionicu pored Osnovne škole „Ranko Šipka“ koja je u ruševnom stanju, Rosulje žele da obnove mokre čvorove u Osnovnoj školi „Aleksa Šantić“, Lauš dva sagradiće igralište, Šargovac će obnoviti balon za fudbal, Saračica će izgraditi trotoar do škole, a Paprikovac asfaltirati Ulicu Davida Štrpca.

U svim zajednicama kažu da imaju bezbroj problema, ali su se vodili pitanjem kako najbolje iskoristiti novac.

– Česmi je najpotrebnija škola jer već sada imamo pet odjeljenja, a samo dvije učionice, pa deca idu u tri smene. Planirali smo da dogradimo još jednu montažnu prostoriju jer ćemo naredne školske godine imati još jedno odjeljenje – rekao je predsjednik Savjeta MZ Česma Miladin Maličević.

Priznaje da su zagrizli krupan zalogaj jer sada moraju da pripreme dosta dokumentacije, dobiju dozvole i slično, a to ne mogu uraditi sami jer nisu pravno lice i treba im pomoć Grada.

Šargovac se odlučio za obnovu balona, koji je u vlasništvu Grada, ali je uništen u nevremenu prije nekoliko godina. Kažu, kada ponovo bude uređen, biće dostupan školskoj djeci kojoj je fiskulturna sala pretijesna, djeci iz lokalnog kulturno umjetničkog društva, te Fudbalskom klubu „Budućnost“.

– Želja nam je da djecu sklonimo sa ulice, da ih okupimo i stvorimo im uslove da se u svom naselju bave sportom i ne moraju zbog toga ići u grad – kaže predsjednik Savjeta ove MZ Rajko Radaković.

U Laušu dva kažu da su u cijeloj MZ jedva pronašli jednu gradsku parcelu oko koje se ne vodi spor i predvideli je za gradnju dečijeg igrališta. Nalazi se u, nažalost, strmoj Sanskoj ulici.

– Po regulacionom planu dječje igralište je predviđeno na parceli takozvanih voćnjaka, ali se oko tog zemljišta vodi spor, i Sanska ulica je bila jedina mogućnost. Borićemo se da kasnije obezbijedimo i opremu Omladinskom fudbalskom klubu Lauš i KUD Sveti Sava – rekao je predsjednik MZ Lauš dva Milan Granula.

U Rosuljama su se veoma lako dogovorili da bi trebalo da traže novac za zamjenu mokrih čvorova u osnovnoj školi.

– Da smo se odlučili za rekonstrukciju neke ulice, mještani iz svih dijelova naselja bi očekivali da se to radi baš ispred njihove zgrade. Škola je centralna ustanova i od ulaganja u nju sva naša djeca će imati koristi – rekao je predsjednik Savjeta ove MZ Siniša Mrkobrada.

Ulica i trotoar

Saračica će predložiti gradnju trotoara kojim nastoje da spoje Pavlovac i Saračicu, ali će za 25.000 KM moći da dobiju svega oko 250 metara i to samo sa jedne strane ulice. Kažu, i tako malo im znači mnogo jer će djeca biti bezbednija na putu do škole, dok u Petrićevcu planiraju da obnove Ulicu Davida Štrpca.

(EuroBlic)