U sedam vrsta dječjih igračaka pronađen je nedozvoljen sadržaj ftalata, zbog čega su ti proizvodi povučeni s tržišta i uništeni.

Naime, prilikom kontrola igračaka koje su ove godine vršili Inspekcija RS i Agencija za nadzor nad tržištem BiH od 15 vrsta testiranih igračaka na sedam je utvrđena ova nepravilnost, na osnovu čega je uništeno 1.226 takvih igračaka.

S tržišta su povučene i uništene sljedeće igračke: patka set, lutka Betty, bicikl Super Star 16, Pony 2 u 1, okretna zvečka Tiny Love, konjić Pony Cutest Pets i lutka Sunshine Angel.

“Kada je riječ o dječjim proizvodima prilikom uvoza u prvih šest mjeseci kod pet pošiljki igračaka utvrđene su nepravilnosti te je zabranjen njihov uvoz. Sve pošiljke neispravnih igračaka porijeklom su iz Kine, a analizom je utvrđen sadržaj ftalata iznad referentnih vrijednosti, lako izvlačenje niti i kose, te izrazito iritirajući miris plastike”, navode iz Inspektorata RS.

Stručnjaci upozoravaju da ftalati predstavljaju rizik po zdravlje, u plastičnim igračkama to predstavlja opasnost ukoliko dijete igračku stavlja u usta, a veoma često ih ne sadrži cijela igračka, već dio nje.

Ftalati su opasni i za odrasle, a posebna je opasnost za zdravlje beba, kojima mogu ostaviti posljedice na reproduktivne funkcije u budućnosti.

“Mene samo zanima kako se ti silni otrovi u igračkama uvijek pronađu kada su one već na policama, a to znači da ih je već neko i kupio. Sigurna sam da nema djeteta koje nema barem jednu takvu igračku koja je ‘promakla’ kontolama”, rekla je Bojana N. iz Banjaluke, koja je, kako kaže, šokirana i prestrašena činjenicom da pored svih nastojanja nije u stanju svoja dva sina zaštititi od silnih opasnosti koje ih vrebaju na svakom koraku.

Kada je pitanju dječja hrana, situacija je dosta bolja, jer je Inspekcija za hranu prilikom uvoza u prvom polugodištu pregledala 138 pošiljki dječje hrane, od kojih je za laboratorijske analize uzeto 99 uzoraka.

“Rezultatima analiza potvrđeno je da svi ispitivani uzorci ispunjavaju propisane parametre kvaliteta”, kažu iz Inspektorata.

Dodaju da su parametri kvaliteta koje moraju ispunjavati proizvodi koji su namijenjeni za dječju upotrebu propisani različitim zakonima, za različite vrste proizvoda, kao što su hrana, igračke i ostali predmeti opšte upotrebe.

Prilikom kontrole uvoza Inspekcija za hranu, pored provjere prateće dokumentacije, vrši i organoleptički pregled pošiljke (izgled, miris, boja, deklaracije) i uzorkovanje proizvoda za laboratorijske analize, na principu procjene rizika.

Kod dječje hrane ispituje se sadržaj teških metala, mikotoksina, konzervansa, bjelančevina, ugljenih hidrata, identifikacija boje, mikrobiološka i zdravstvena ispravnost i drugo.

Takođe i Republička zdravstvena inspekcija prilikom uvoza kontroliše ispravnost predmeta opšte upotrebe u koje se između ostalih, svrstavaju igračke, pelene, kozmetika za djecu, sredstva za održavanje higijene i drugo.

Povučene igračke

Patka set 

Lutka Betty 

Bicikl Super Star 16 

Pony 2 u1 

Okretna zvečka Tiny Love 

Konjić Pony Cutest Pets 

Lutka Sunshine Angel 

Produžni kablovi rizični

Više od 40 odsto produžnih kablova za upotrebu u domaćinstvu kontrolisanih u ovoj godini ne ispunjava bezbjednosne zahtjeve i za potrošaće predstavljaju rizik od strujnog udara i požara, rezultat je nadzora Agencije za nadzor nad tržištem BiH i tržišne inspekcije RS, FBiH i Brčkog.

Utvrđeno je da utičnice na kontrolisanim uzorcima nemaju zatvarače i da je površina poprečnog presjeka provodnika u savitljivom kablu manja. Naložili su mjere povlačenja s tržišta, a ukupno je povučeno 205 i uništena su 94 produžna kabla. Neispravni proizvodi uglavnom su uvezeni iz Kine, dok je u jednom slučaju riječ o proizvodu iz Srbije.

(nezavisne.com)