Veliki broj žena, ali i muškaraca, muku muči sa kožom izbrazdanom strijama. Štraftaste trake i tračice na bokovima, butinama, stomaku, grudima, zadnjici, kao posljedica trudnoće, gojaznosti i mršavljenja, kvari izgled pa mnogi pokušavaju da se izbore na sve načine sa tim problemom.

– Strije su čest probolem, prije svega estetski. Primarno se javljaju kod osoba kod kojih postoji genetska sklonost. Posljednja istraživanja pokazuju da postoje i dodatni faktori koji doprinose njihovom nastanku, a to je naglo dobijanje prekomjernih kilograma ili naglo mršavljenje. Izuzetno rijetko mogu biti znak Kušingovog sindroma kada organizam stvara višak kortikosteroida. Može da se javi i kod osoba koje uzimaju kortikosteroide ili ih nanose na kožu mjesecima bez nadzora dermatologa, radi liječenja nekog kožnog oboljenja – objašnjava dermatovenerolog profesor dr Lidija Kandolf Sekulović.

* Kako se strije pojavljuju?

– Crvene i bjeličaste linije pojavljuju se na mjestima istezanja kože, gdje je došlo do ožiljavanja derma uz istanjene epiderma. U ranoj fazi, na mjestima istezanja kože se stvaraju paralelne crvene linije duge i do nekoliko centimetara. Poslije nekoliko mjeseci one se šire u prečniku od jedan do deset milimetara i pretvaraju u bijele sjajne linije, koje ponekad podsjećaju na tanke ožiljke. Mada ne ugrožavaju zdravlje, za mnoge su one estetska mana. Pojava širokih strija u ljubičastoj boji može biti znak Kušingovog sindroma, zbog čega obavezno treba otići ljekaru na pregled.

* Ko im je najviše podložan?

– Najčešće se javljaju u adolescenciji, više kod ženskog pola. Mogu i kod muškaraca ukoliko naglo rastu ili se bave sportom. Što se tiče žena, 70 odsto strije dobije u adolescenciji, a čak 90 procenata u trudnoći. Ukoliko se pojave u mladim godinama, kasnije mogu u značajnoj mjeri i da se povuku i postanu jedva vidljive. Takođe, 40 odsto mladića ih dobije ukoliko brzo rastu, a posebno ako se bave sportom. Uprkos tome se može reći da su strije obilježje ženskog tijela.

NE POSTOJI TRAJNO REŠENjE
Trenutno ne postoji nijedan tretman koji potpuno neutrališe strije i bezbijedan je za sve tipove kože. Prema studijama, topikalni tretinoin je efikasan i daje izvjesna poboljšanja samo kod mladih, aktivnih strija. Postoje i tretmani koji su efikasni u tretiranju i starijih, ali pozitivan ishod često zavisi od toga da li se pacijent strogo pridržava instrukcija za njegu kože nakon tretmana. Nedostatak ovih metoda je to što je duži period oporavka, a pacijenti nisu uvijek disciplinovani – ističu pojedini dermatolozi.

* Javljaju se i kod mršavih i kod gojaznih osoba?

– Ukoliko se naglo dobije na kilaži i postane gojazan ili se naglo mršavi, mogu se pojaviti strije, i to kod oba pola. Javljaju se na mjestima najvećeg istezanja kože, paralelno sa silama istezanja. To znači da će se ženama prvo pojaviti na grudima, trbuhu, bedrima i donjem dijelu leđa, a muškarcima u predjelu ramena. Posljedica su prekida vezivnih vlakana u dermu i potom posljedičnog ožiljavanja. Najnovija istraživanja pokazuju da mogu nastati i zbog promjena u elastičnim vezivnim vlaknima u kojima nedostaju takozvani elastični mikrofibrili, koji vlaknima daju čvrstinu.

* Mogu li strije da se spriječe?

– Ako su posljedica prekomernih kilograma i naglog rasta tjelesne težine u trudnoći, mogu da se spriječe zdravim navikama u ishrani i sprječavanjem variranja težine. Osim toga, u trudnoći bi trebalo da se koriste intenzivne hidrirajuće kreme, koje zadržavaju vodu i sadrže antioksidanse, vitamin C i E. Ovo je dobar način prevencije uz pridržavanje savjeta o ishrani. Ukoliko se ipak strije pojave, u fazi dok su još crvene boje treba koristiti retinoide u vidu kreme, kao što je tretinoin, adapalen, tazaroten. Ova sredstva mogu biti veoma efikasna, naročito kod adolescenata. Ipak, ne može se očekivati da potpuno nestanu. Kod trudnica se primjena retinoida ne preporučuje zbog potencijalno negativnog djelovanja na plod, ali se sa upotrebom može početi odmah nakon porođaja, dok su strije još svježe. Ukoliko su stare i već bijele, ne postoji dovoljno efikasan tretman za njihovo uklanjanje.

* Kojim metodama se mogu ukloniti ili ublažiti?

– Osim lokalne primjene retinoida u ranim fazama, koji su se pokazali efikasnim, primjena pojedinih vrsta lasera kao što je frakcionisani i radiofrekventni mogu da postignu određeni rezultat. Povoljan efekat može da postigne i intenzivno pulsno svjetlo (IPL), ali prije svega kod svježih strija koje su se tek pojavile. Žene mogu da probaju sve ove tretmane, ali nikako za vrijeme trudnoće već poslije porođaja.

CELULIT RUŠI SAMOPOUZDANjE

Veći problem od strija je celulit, o kojem smo takođe detaljno pisali u “Životu plus”, a osim što je estetski problem, negativno utiče i na samopouzdanje žene. Stvaraju se sitni, masni jastučići koje pregrađuje vezivno tkivo. Najčešće se javlja na butinama, natkoljenicama i bedrima, pa koža na tim dijelovi tijela podsjeća na koru pomorandže. Promjene su vidljivije kod osoba koje su genetski sklone zadržavanju tečnosti i limfne drenaže ili imaju slabiju vezivnu potporu u dermu. Ove karakteristike su tipične za žensku kožu, koja je zbog toga i mekša i elastičnija od muške – kaže  dr Lidija Kandolf Sekulović.

Postoji li konačno rješenje za celulit?

– Kao i za strije, i za celulit je važno da se usvoje zdrave navike u ishrani, jede puno svježeg voća i povrća, bez pretjerane obrade. Bavljenje fizičkom aktivnošću, kao što je plivanje ili vožnja bicikla, takođe pospješuju limfnu drenažu. Ukoliko se poštuju ova pravila, celulit će sigurno biti manje vidljiv. Nikakvi tretmani ne mogu biti efikasni ako se ne koriguje ishrana i primjeni fizička aktivnost. Jedna od najnovijih svjetskih metoda je prekidanje fibroznih pregrada u dermu posebnim aparatom. Studija koja je predstavljena na posljednjem dermatološkom kongresu Američke akademije za dermatologiju, pokazala je da se na ovaj način postižu dugoročni rezultati u uklanjanju celulita.

(VN)