Gradonačelnik Banje Luke Igor Radojičić ozvaničio je danas početak rekonstrukcije društvenih domova u Debeljacima i Dragočaju.

-Počinje rekonstrukcija objekata oba društvena doma. Ukupno je ove godine za rekonstrukciju društvenih domova na seoskom području planirano oko 350.000 KM, i radovi će ove godine biti izvedeni na tri objekta na različitim stranama grada. Osim objekata u Debeljacima i Dragočaju, radovi su nedavno počeli i u MZ Ljubačevo, gdje je uklonjen objekat starog doma i biće sagrađen novi – kazao je gradonačelnik Radojičić.

Kako je istakao, nadležno odjeljenje je napravilo procjenu stanja svih domova na seoskom području, i narednih godina pristupaće se obnavljanju odnosno izgradnji novih.

-Društveni dom u Debeljacima je od interesa, prije svega, tamošnjem kulturno-umjetničkom društvu koje svake godine organizuje šire manifestacije i sigurno je da će članovi tog društva imati bolje uslove za rad. Naravno, objekat će služiti i za društveni život svih građana ove MZ – kazao je gradonačelnik, dodajući da će biti obavljeno kompletno unutrašnje uređenje, zamijenjena stolarija i drugi radovi, izuzev krovne konstrukcije koja je u dobrom stanju.

Radojičić je podsjetio da je na tom području urađeno i nekoliko ulica, i to: Tešana Podrugovića, Arčibalda Rajsa i Ponirska.

Predsjednik Savjeta MZ Debeljaci Zoran Lukić, zahvalio je gradonačelniku na podršci u renoviranju doma, te naglasio da se dolaskom nove gradske administracije na čelu sa gradonačelnikom Radojičićem dešavaju pozitivne promjene u njihovoj mjesnoj zajednici, koje su mještani itekako primijetili.

Nešto veći zahvat biće izveden na rekonstrukciji objekta u Dragočaju, što je i jedan od prioriteta u ovoj MZ, uz lokalne puteve i vodovod koji su nedavno rađeni.

Kako je naveo gradonačelnik Radojičić – na ovom području ostaje da se završi projekat rekonstrukcije mosta na ulazu u ovu MZ, koji bi mogao biti realizovan sljedeće godine.

-Postoji potreba i za rekonstrukcijom objekta osnovne škole. Završava se spomenik palim borcima, tako da rješavamo jedno po jedno pitanje na ovom području – kazao je on.

Kako je zaključio, u slučaju oba društvena doma – Grad će sa svoje strane stvoriti uslove, a od savjeta mjesnih zajednica i mještana se očekuje angažman i organizacija društvenih dešavanja.

Član Savjeta MZ Dragočaj Milan Vučković, kazao je da ga raduje što se nastavilo sa ulaganjem u objekat Društvenog doma, na kojem je krov saniran prije dvije godine.

-Dogovorićemo se o sadržajima u domu i nadam se da će služiti svrsi kojoj je namijenjen, prije svega za društvene i kulturne aktivnosti ove MZ – rekao je Vučković.

Radove na oba doma izvodi preduzeće „Progres gradnja“, a rok za završetak je 90 dana.