Higijeničarskla služba je u 2016. godini uklonila 500 leševa životinja sa javnih površina, dok ih je u protekla četiri mjeseca bilo 120, najčešće pasa.

S obzirom na to da Banjaluka oduvijek ima problem sa psima lutalicama, Higijeničarska služba ima mnogo posla, a svakodnevo ih zovu i građani koji prijavljuju leševe na putu, međutim, zna se desiti da leš danima ostane na putu.

–  Ljudi koji to čiste ne mogu u svakom trenutku biti u svim dijelovima grada, zato služimo mi da to prijavimo, ali ljudima se ni to ne da. Više voli prelaziti preko mrtve životinje, nego nazvati nekog da je skloni, a ne daj Bože da sami očistimo – kaže Bosa S. penzionerka sa Starčevice, koja dodaje da redovno zove Higijeničarsku službu da uklanjaju leševe, te da bi tako trebali i ostali.

Vetarinari kažu da pod točkovima najčešće završe zbunjeni psi, koje su vlasnici napustili i koji se snalaze u buci i gužvi.

– Apelujemo da građani budu odgovorni vlasnici i da se brinu o ljubimcima, a ukoliko više da se brinu o njim, da ih predaju u prihvatilište, a ne izbacuju na ulicu – poručuju iz Higijeničarske službe.

(EuroBlic)