Gradska uprava će za obnovu tri društvena doma izdvojiti oko 350.000 KM, a predsjednici mjesnih zajednica će osmisliti sadržaje i privući mještane da se tu okupljaju, kao nekada.

Na spisku za obnovu ove godine su se našli domovi u Dragočaju i Debeljacima, te Ljubačevo za koje je već u toku izbor izvođača radova, a iz mjesnih zajednica najavljuju da će ih otvoriti za prela, večeri poezije, sport i sva druga druženja.

Predsjednik Savjeta MZ Debeljaci, Zoran Lukić, kaže da je dom do sada koristilo samo kluturno-umjetničko društvo, a nakon rekonstrukcije će ga otvoriti za građane.

– I do sada je bilo interesovanja za organizovanje aktivnosti u ovim prostorijama, ali su bile u lošem stanju. Nećemo čekati da nam se javljaju mještani, nego ćemo sami organizovati neke aktivnosti da ih privučemo i okupimo – rekao je Lukić.

Dom u Dragočaju nedavno je dobio novi krov, da unutrašnjost, koja je već dosta uništena, dalje ne propada.

Iako je bilo interesovanja da dom promijeni namjenu, ostaće mjesto za okupljanje građana.

U Ljubačevu kažu da, zbog toga što je dom već godinama obična ruševina, nisu imali gdje da prime goste koji su došli na Ljubačko prelo, ili da organizuju književno veče.

– U novom domu ćemo dobiti protostoriju za ambulantu, trgovinu, kancelariju Mjesne zajednice, ali i salu za sastanke i manifestacije koje organizuju mještani – rekao je predsjednik Savjeta MZ Ljubačevo, Radenko Vujasin.

Gradonačelnik Banjaluke, Igor Radojičić, istakao je da su domovi značajni za društveni život mještana, zbog čega je nadležno odjeljenje napravilo procjenu stanja svih ovih objekata na seoskom području, i narednih godina će ih obnavljati i graditi nove.

– Grad će sa svoje strane stvoriti uslove, a od savjeta mjesnih zajednica i mještana se očekuje angažman i organizacija društvenih dešavanja – rekao je Radojičić.

Radove na domovima u Dragočaju i Debeljacima izvodi preduzeće „Progres gradnja“, a rok za završetak je 90 dana.

Na području grada ima 13 društvenih domova, neki od njih su obnovljeni, a mještani se žale da stoje zaključani.

Iz Grada poručuju da svi mogu dobili ključ, svakog radnog dana od osam do 20 časova, u posebnim situacijama i vikendom, ako prethodno podnesu zahtjev Odjeljenju za opštu upravu.

Most, škola, asfalt

Dragočaju, osim doma, treba i obnova mosta na ulazu u naselje, što bi moglo biti urađeno naredne godine, najavili su iz Gradske uprave.

U planu je rekonstrukcija osnovne škole i završava se spomenik palim borcima u centru naselja.

Debeljaci su do sada dobili asfalt u ulicama Tešana Podrugovića, Arčibalda Rajsa i Ponirska.

Izvor: blicrs