Visoke vanjske temperature dovode do proširenja krvnih žila i mogu oboriti krvni pritisak. Je li razumno, dok traju ljetne vrućine, smanjiti doze lijekova protiv hipertenzije? Odgovor na ovo pitanje nije lako dati, a nikako se ne preporučuje bilo što mijenjati bez konsultacije s ljekarom.

Prof.Dr. Dieter Klaus iz Njemačke  (Deutsche Herzstiftung) o tome kaže: ”Učinak lijekova za snižavanje krvnog pritiska pri visokim vanjskim temperaturama može biti pojačan. Moguće je da zbog toplote krvni pritisak se snizi usljed širenja krvnih žila, a to posljedično dovede do vrtoglavica i slabosti, ovisno o opsegu smanjenja krvnog pritiska”

Očekivani period vrućih dana

Dođe li do pada sistolnog pritiska na vrijednost od 110 mmHg ili još niže, razumno je smanjivati dozu lijekova, ali samo u slučajevima kada se očekuje duži period vrućih dana i noći. Takođe, prije putovanja u tropske predjele ili neke druge destinacije s visokim temperaturama, valjalo bi se konsultovati s ljekarom o potrebnoj doze lijekova.

lijekovi za tlak

Važnost redovnog mjerenja krvnog pritiska

mjerenje tlaka

Bolesnici s hipertenzijom su svjesni važnosti redovnih mjerenja krvnog pritiska. U ekstremnim vremenskim uslovima, posebno pri vanjskim temperaturama iznad 30 °C redovne kontrole se nikako ne bi smjele preskakivati.

Srčani bolesnici moraju jako paziti na unos tečnosti. Pri ekstremnim vrućinama bi trebalo dodatno popiti jednu do dvije litre dnevno, ali ni tu ne valja pretjerivati, jer prevelika količina tečnosti može poremetiti minutni volumen.

Vaganjem procijeniti pravilan unos tečnosti

Svakodnevno vaganje vam može pomoći u određivanju pravilne količine tečnosti. Srčani bolesnici, naročito oni sa srčanom insuficijencijom bi se trebali vagati ujutro prije doručka, nakon prvog jutarnjeg mokrenja. Dodatnim vaganjem naveče moguće je grubo procijeniti bilans unosa tečnosti. Ako je tjelesna masa od jutra do večeri porasla za više od pola kile, unos tečnosti je previsok. Bolesnici sa srčanom slabosti koji uprkos uzimanju tečnosti naveče izmjere manju težinu od jutarnje, trebali bi u dogovoru s ljekaromom smanjiti količinu diuretika, ako ih uzimaju.

(krenizdravo)