Plastična ručka na ladici, klima-uređaj u trpezariji, švedski sto na kojem nije posluženo meso bizona, “ružna” boja kreveta, samo su neke u moru neobičnih žalbi turista iz RS koje su bile upućene turističkim vodičima.

Ni vlasnici apartmana nisu ostali dužni, pa su oni najviše zamjerki imali na neuredne i preglasne goste, ali i one koji ostave klima-uređaje da rade cijeli dan dok su oni na plaži.

Direktorica jedne bijeljinske turističke agencije Aleksandra Mitrović kazala je da se turisti žale na sve i svašta, a najviše im smeta to što apartman nije na samoj plaži.

– Za naše stanovnike sve što je udaljeno više od metra od plaže je predaleko, pa je 100 metara za njih kao tri kilometra. Smeta im i to što u apartmanima, osim toalet papira, nemaju i ubruse i tečne sapune – ispričala je Mitrovićeva.

Kada je riječ o hotelskom smještaju, dodala je ona, turisti se najviše žale na hranu, pa je nekima nezamislivo da u okviru švedskog stola nema jaja od prepelice i da im nije poslužena hobotnica. Prema njenim riječima, primjedbe se često odnose i na veličinu kreveta, posebno u Grčkoj, koji su za naše turiste pretijesni.

– Imamo definitivno turistički neobrazovan narod, a pretpostavljam da je razlog teška materijalna situacija, pa ranije nisu bili u mogućnosti da više putuju. Oni za tih deset dana, za koje su doduše novac od usta odvajali godinu, često očekuju nemoguće – kazala je Mitrovićeva.

Sa bizarnim žalbama susretala se i prijedorska Turistička agencija, u kojoj kažu da nikad neće zaboraviti kada im je jedna klijentkinja zbog boje kreveta napravila pravi haos.

– Ta gospođa je na našem “Fejsbuk” profilu ispod jedne od fotografija smještaja napisala da želi da bude u toj sobi, koja je igrom slučaja imala bijeli krevet. S obzirom na to da su u toj vili sve sobe bile iste, smjestili smo je u jednu od njih, ali je u toj sobi krevet bio crn – rekli su u ovoj agenciji.

Ogorčena turistkinja nije mogla da se pomiri sa ovim “propustom”, pa su je smjestili u sobu sa bijelim krevetom. Međutim, ni tu joj nije bilo dobro, pa se opet žalila, jer nije imala utičnicu iznad glave kako bi punila mobilni telefon.

Agent turističkih agencija iz Istočnog Sarajeva Milkica Savić istakla je da, osim žalbi turista, prečesto stižu i primjedbe vlasnika apartmana u kojima su turisti odsjeli.

– Nedavno nam se požalila vlasnica jednog apartmana na naše klijente jer su iz sobe nestala dva peškira i jedna jastučnica. Takođe, bilo je i primjedbi da gosti dokasno sjede na terasi i pričaju, zbog čega drugi ne mogu da spavaju, ali i na pijesak koji sa plaže unose u sobu – ispričala je Savićeva.

Što se tiče turističkih agencija iz Banjaluke, njihovi predstavnici uglavnom kažu da nemaju mnogo žalbi, ali da su očekivanja turista često veća od onoga što su platili.

Ono malo pritužbi klijenata uglavnom se odnosi na čekanje na granicama i pomjeranje letova. Ove godine gotovo da nismo ni imali primjedbi na smještaj. Klijenti pretežno očekuju više nego što smo im mi to predstavili – kazala je rukovodilac prodaje u jednoj banjalučkoj turističkoj agenciji Jasminka Andrić.

(glas)