Problem impotencije u Bosni i Hercegovini pogađa muškarce od 18 do 65 godina i u stalnom je porastu.

Impotencija može biti potpuna nesposobnost postizanja erekcije, njena nekonzistentnost ili sposobnost održavanja samo kratkotrajne erekcije. Ovo je za „Avaz“ rekao doktor Hasan Prašo, urolog.

Postoje dvije vrste impotencije – potpuna i djelimična. Naravno, uzrok može biti psihogeni i organski. Psihogeni je mnogo izraženiji, a najviše pogađa osobe koje obavljaju stresne poslove, jer stres je jedan od glavnih faktora koji uzrokuju impotenciju.

– Organska impotencija je, ustvari, problem s krvnim sudovima i ona pogađa najviše osobe koje boluju od dijabetesa – kazao je dr Prašo.

Skoro svaka osoba, dodaje, koja na bilo koji način ima problema s krvnim sudovima ima i problema s potencijom. Šećeraši su svakako najviše ugroženi, ali i paraplegičari. U okviru organskog porijekla impotencije, istakao je dr Prašo, sve značajnije mjesto zauzima metabolički sindrom koji se manifestuje povećanjem nivoa holesterola i triglicerida u krvi, povećanim nivoom šećera u krvi, povišenim krvnim pritiskom.

– U okviru ovog sindroma značajno mjesto ima hipoginadizam, tj. smanjenje nivoa testosterona u krvi, koje je konstatirano kod većeg broja starijih muškaraca. Od posebnog je značaja da se nadoknadom nivoa testosterona može uticati na liječenje i drugih faktora u okviru metaboličkog sindroma – rekao je dr Prašo.

Lečenje impotencije zavisi od toga šta ju je izazvalo. Nakon što pacijent, dodaje, konsultuje doktora i ustanovi mu medicinski problem i uzrok impotencije, propisuje mu određenu terapiju i korištenje lijekova za tretiranje erektilne disfunkcije.

Ovi lijekovi imaju trenutno djelovanje, ali i brojne kontraindikacije. Neki od njih su posebno opasni za srčane bolesnike.

– Kod težih oblika impotencije potrebne su injekcije u tkivo penisa, ugradnja implantata ili korištenje vakuum aparata. Ukoliko uzroci nisu usljed mehaničkih oštećenja penisa ili organske prirode, potrebno je obratiti se psihologu – kazao je dr Prašo.

Ovo je problem, istakao je dr  Prašo, o kojem treba otvoreno pričati jer je godinama bio tabu tema i mnogi građani upravo zbog toga godinama i ispaštaju.

– Zbog toga je potrebno otići ljekaru, ne ustručavati se, reći u čemu je problem kako bi se propisala doza lijeka koja se smije koristiti. Ultrazvučni pregled će svakako locirati problem te je bitno da se o impotenciji, kao vrlo prisutnom problemu među muškarcima u BiH, otvoreno govori, bez predrasuda, bez ikakvog straha – istakao je dr Prašo.

Ako je impotencija uzrokovana smanjenim dotokom krvi iz blokiranih arterija, poželjno je promijeniti životne navike. To uključuje prehranu bogatu svježim voćem i povrćem, integralnim žitaricama i vlaknima te s niskim sadržajem zasićenih masti i natrijuma. Konzumiranje alkohola treba biti umjereno. Izuzetno je važna redovna rekreacija, a vrlo je važno prestati pušiti. Impotenciju može spriječiti stalna polna aktivnost jer česte erekcije stimuliraju dotok krvi u penis.

(Avaz)