Samo u jednom slučaju ništa ne može da se uradi.

Sijeda kosa nije tako učestala pojava kod žena u dvadesetim i tridesetim, pa je sasvim normalno što se žene zaprepaste kada u ovako ranom dobu primijete prve bijele vlasi.

Nažalost, ovaj fenomen je sve češći, a dešava se iz nekoliko razloga.

“Prvo što treba da znate jeste da kosa sijedi zbog nedostatka melanina, pigmenta u folikulima dlake”, objašnjava profesor dermatologije Geri Goldenberg.

Folikuli još uvijek imaju normalan broj melanocita, ćelija koje čine pigment, ali ove ćelije vremenom prestaju da rade, pa se kosa pretvara u sivu ili bijelu.

“Genetika igra značajnu ulogu. Ako su vaši roditelji rano osijedili, vjerovatno ćete i vi, i tu ništa ne može da se uradi”, kaže dermatolog Džošua Zajhner.

Ali, ako niko u vašoj porodici nije rano osijedio, moguće je da vaša kosa bijeli iz sljedeća tri razloga:

Pušenje

“Ovo može da bude povezano sa deficitom nutrijenata koje stvara nikotin, ili druge loše životne navike. Takođe, moguće je da slobodni radikali koji se zbog pušenja razmnožavaju, oštećuju folikule dlake i uzrokuju preranu pojavu sijedih”, otkriva Goldenberg i savjetuje prestanak pušenja kao najbolju terapiju.

Nedostatak vitamina B12

“Deficit vitamina B12 povezan je sa ranom pojavom sijedih”, ističe Goldenberg. Stručnjaci nisu sigurni zbog čega je to tako, ali je veza već dokazana. Ipak, prije nego što navalite na suplemente, provjerite nivo vitamina B12 kroz laboratorijsku analizu.

Stres

Sigurno ste za ovo već čuli, a naučnici su dokazali – česta izloženost stresu čini da kosa rano osijedi.

“Iako nema direktne veze, stres povećava nivo koritzola, koji povećava broj slobodnih radikala, i oštećuje folikule i ćelije koje stvaraju pigment u vlasima”, kaže dermatolog Goldenberg.

Na veliku žalost, Goldenberg tvrdi da kosa koja je jednom osijedila više nikad ne može da vrati prirodnu boju, uprkos različitim receptima koji se dijele na internetu, ali savjetuje da preduzmete sve korake kako vam cijela kosa ne bi ubrzo postala bijela. Naravno, ako nije u pitanju genetika – tu rješenje, osim farbanja, ne postoji.