Mnogi parovi u Republici Srpskoj su u braku samo na papiru, a godinama ne žive zajedno, jer nemaju para da pokrenu brakorazovodnu parnicu.

Samo za sudske takse potrebno je izdvojiti 400 KM – po 200 KM za taksu na tužbu i taksu na presudu. Dodaju li se tome troškovi papirologije, advokata, pripremnog ročišta i glavne rasprave, za razvod treba izdvojiti najmanje 1.000 KM. Zbog visokih troškova razvoda parovi sporazumno odlučuju da brak zvanično okončaju kada dođu bolja vremena.

– Suprug i ja godinama ne živimo zajedno, a nismo se još zvanično razveli, jer to košta, a svako od nas uvijek ima neke prioritetnije troškove – kaže Milena V. iz Prnjavora.

Problem je što se bez okončanja razvoda ne može podijeliti ni zajednička imovina.

Branka N. (61) iz jednog sela u Lijevču, prije četiri godine je, bježeći od muža nasilnika, napustila kuću i imanje koje je kućila decenijama, ali se još nije razvela.

– Zarađujem čisteći kuće, podstanarka sam, jedva imam da preživim. Nema šanse da skupim 400 KM za taksu, a on neće da preda zahtjev za razvod. Imovina se vodi na oboma, sve što imamo je stečeno u braku, ali šta mi to vrijedi kad se moram prvo razvesti da bismo podijelili imovinu – kaže nesrećna žena.

Oslobađanje od takse

Gordana Vidović, izvršna direktorka Udruženja građana „Budućnost“ iz Modriče, kaže da im se javlja puno građana, uglavnom žena koje nemaju novca da pokrenu razvod i ostvare pravo na izdržavanje djece ili na zajedničku imovinu.

– Ukoliko žena nema nema nikakvu imovinu na svom imenu, a nije zaposlena, mi tražimo od suda da ih oslobodi sudske takse, što i uspijevamo. Međutim, ukoliko se bilo šta od imovine vodi na njoj, ne može biti oslobođena od takse. I onda te žene godinama čekaju da se muž smiluje da pokrene razvod. Uglavnom se to desi kada je mužu u interesu, odnosno kada odluči da se ponovo oženi – kaže Vidovićeva.

Željko Bubić, advokat iz Banjaluke, kaže da ima situacija da jedan od supružnika odustaje od brakorazvodne parnice, jer nema novca ni za sudsku taksu, a drugi ne želi razvod.

– Ono što je značajno je da se tek nakon razvoda može uređivati starateljstvo nad djecom, alimentacija, podjela imovine i druga pitanja – kaže Bubić.

On ističe da su razlazi supružnika uvijek teški.

– Ima ljudi koji žive po 15 godina, a nemaju skoro ništa. Kada imaju zajedničku imovinu, iako je propisano da se sva imovina stečena u braku dijeli na pola-pola, često neko od supružnika na to ne pristaje i želi da dokaže da je više privređivao od druge strane – navodi Bubić.

Po hitnom postupku

Prema podacima Osnovnog suda u Banjaluci, za osam mjeseci ove godine je primljeno 273 zahtjeva za razvod braka, dok je rješeno 135 predmeta. U ovom sudu kažu da je postupak razvoda hitne prirode te se rješava prije ostalih predmeta.

– Ukoliko postoje maloljetna djeca, uslov za podnošenje tužbe za razvod braka je da se prethodno provede postupak mirenja kod nadležnog organa starateljstva – preciziraju u Osnovnom sudu Banjaluka.

Dodaju da se, ako postoji saglasnost oba bračna partnera, podnosi sporazumni prijedlog za razvod.

– Od dokumenata treba priložiti izvod iz matične knjige vjenčanih, a ako imaju maloljetnu djecu, rodni list djece, zapisnik o mirenju, dokaz o visini primanja i prihoda supružnika, te druge dokaze o imovinskom stanju – navode u Osnovnom sudu.

Svaki peti razveden

Lani je u RS zabilježeno 1.025 razvoda brakova. Statistika pokazuje da svaki peti sklopljeni brak okonča razvodom.

Prosječno trajanje braka je 12,7 godina, a najviše se razvode parovi od prve do devete godine braka. Među ključnim razlozima razlaza su finansije i preljuba.

Izvor: blicrs