U banjalučkom sinepleksu “Palas” sinoć je prikazan dokumentarni film “Korida” autora Siniše Vidovića, u produkciji austrijske kuće “Golden girls”, čije je prikazivanje napustio određeni broj gledalaca zbog jake antisrpske propagande.

Među onima koji su napustili film bila je i predsjednik Udruženja žrtava rata Republike Srpske Božica Živković Rajilić, koja je navela da je ovo zlonamjeran film i velika antisrpska propaganda umotana na poseban način.

“Sve u filmu, od koride, ojkače – srpske narodne pjesme, do zborova prikazano je kao bosanski običaj”, rekla je novinarima u Banjaluci Rajilićeva, koja je očekivala da će pogledati priču o koridi, običaju koji je vijekovima njeguje u srpskom narodu.

Prema njenim riječima, u filmu se govori o borbi za održavanje koride, običaju prisutnom više od 200 godina, ali tako da je prikazano da se ona tu ne može organizovati jer su na tom mjestu ubijali partizani, koje su 90 odsto činili Srbi, a poslije četnici.

“Koga su poubijali? Muslimane i Hrvate?”, upitala je Rajilićeva.

Ona smatra da ovaj film Srbe prikazuje kao nekulturne i prljave ljude, koji ubijaju životinje kao kasapini i ističe da čak proizilazi da posjeduju “poseban gen za ubistvo”. Predsjednik Udruženja djece poginulih boraca “Nasljeđe” iz Bijeljine Branislav Šušljik kaže da su u kadrovima filma Srbi prikazani kako ubijaju svinju sjekirom i jedu jagnjeće lobanje prstima kao divljaci.

“Čuli smo hodžu kako govori da su muslimane u Drugom svjetskom ratu ubijali partizani, a u ovom ratu četnici. Takođe, smo čuli čovjeka koji kaže da su Srbi bili naoružani i da su ih protjerali i palili im kuće, a oni bježali nenaoružani, a pri tom se oni vide u kadrovima u unifomi HVO-a”, rekao je Šušljik i dodao da je to veliki problem u vezi sa ovim filmom koji je antisrpska propaganda.

On navodi da je veoma potresen jer ovaj film ne predstavlja umjetnost, već samo prikazuje Srbe kao zločinački narod.

“Doći u Banjaluku i centar Srpske i u filmu o koridi prikazati Srbe kako ubijaju Hrvate i Muslimane nema dodira sa istinom”, kaže Šušljik.

Autor filma Siniša Vidović tvrdi da dokumentarac ne predstavlja antisrpsku propagandu i da su poenta priče problemi u vezi sa održavanjem Grmečke koride.

Komentarišući to što je dio banjalučke publike napustio projekciju, Vidović navodi da je to stvar ukusa i da ima i onih kojima se film sviđa. Ipak, Vidović potvrđuje da u filmu ima kontroverznih izjava koje su namjerno stavljene, ali da bi se prikazala situacija na ovom području.

On je naveo da je film finansiralo Ministarstvo kulture Austrije i da je besplatna projekcija u Banjaluci omogućena na prijedlog predstavnika sinepleksa “Palas”, iako se ulaz naplaćivao u drugim evropskim gradovima.

Siniša Vidović rođen je u Rijeci 1979. godine. Vidović je ranije u izjavi za “Politiku” za sebe rekao da je dijete “bosanskih gastarbajtera”, koji su se po izbijanju rata u BiH odselili u Austriju. Završio je filmsku i video režiju na univerzitetu u Lincu.

(Agencije)