Uz dobro planiranje i pametan izbor materijala mala se kupaonica može vizuelno povećati.

1. Pametno birajte pločice za kupatilo

Prvo na što treba obratiti pažnju jeste odabir keramike. Preporučujem što jednostavniju keramiku, velikog formata, svijetlih tonova i bez puno uzoraka. Ukoliko ste baš obožavatelj šarenila i motiva, odaberite samo jedan zid koji ćete istaknuti.

2. Ne pretjerujte s keramikom

Nema potrebe da svi zidovi budu obloženi keramikom. Postavite li pločice samo ondje gdje je to neophodno, a ostale zidove obojite nekom bojom, vaša kupaonica neće samo izgledati mnogo zanimljivije nego će vam i ostavljati prostora za promjene koje ćete s vremenom u nju htjeti unijeti. Na primjer, ako budete  željeli dodavati nove elemente zbog širenja porodice.

Nove police puno je lakše, a i estetski prihvatljivije, postaviti na prazan zid nego na onaj obložen keramikom. Uz to, na taj ćete način uštediti i nešto novca pa ćete moći uložiti u kvalitetniju keramiku.

Povećajte prostor ogledalima, savjetuje Lana Ćurković iz Brick Biroa

Povećajte prostor ogledalima

3. Otvorite prostor staklenim tušem

U malenim kupatilima svakako birajte prozirno staklo za tuš kabine jer ćete njime otvoriti prostor pa kupaonica neće izgledati zagušeno.

4. Poigrajte se ogledalima

Ukoliko vam nije potrebno mnogo mjesta za odlaganje, poigrajte se ogledalima. Kupite ogledala raznih oblika i dimenzija i objesite ih iznad umivaonika. Postići ćete zaigranost koja će uvijek odvlačiti pažnju od stvarne veličine prostorije, posebno u kombinaciji sa zanimljivom keramikom.

Ako vam prostora za odlaganje ipak nikad nije dosta, iz istih razloga preporučujem ormariće sastaklenim vratima.

5. Prednost dajte funkcionalnosti

Iako će se uz otvoreni namještaj ispod umivaonika kupaonica činiti većom, prednost bih ipak dala funkciji i odlučila se za zatvorene ormariće s policama ili ladicama kako biste mogli sakriti sve ono u što ne želite uvijek gledati, a i kako biste izbjegli nered i utisak prenatrpanosti.

U zatvorenim ormarićima možete sakriti ono što ne želite stalno gledati

U zatvorenim ormarićima možete sakriti ono što ne želite stalno gledati

Galerija:

(zadovoljna)