Juče je obilježena dvadeseta godišnjica smrti britanske princeze Dajane, a tim povodom članovi kraljevske porodice, uključujući njene sinove, Vilijama i Herija, posjetili su njeno vječno počivalište koje se nalazi u Bijelom vrtu /White Garden/ koji se nalazi u dijelu Kensingtonske palate.

U vrtu je zasađeno omiljeno cvijeće pokojne princeze, bijele ruže, gladiole i ljiljani.

Takođe, povodom dvodecenijske godišnjice smrti, u zemljama širom svijeta prikazan je dokumentarni film koji snimljen na osnovu video snimaka od 1992. do 1993. godine, a koje je napravio Piter Setelen, profesor dikcije princeze.

Dajana u filmu govori kako je razmišljala da pobjegne iz Bakingemske palate 80-ih godina sa svojim tjelohraniteljem Barijem Manakijem, u kojeg se zaljubila, a koji je 1987. godine poginuo u saobraćajnoj nesreći.

Princeza čak pominje da je njen ljubavnik “možda eliminisan”. U filmu Dajana takođe govori o bračnim problemima s princom Čarlsom i kritikuje kraljevsku porodicu, posebno kraljicu Elizabetu Drugu od koje, kako navodi, nije imala podršku.

Najava o emitovanju dokumentarca izazvala je i reakciju Dajanine prijateljice Roze Monkton, koja to smatra “neuviđavnim”.

“Zamislite kako će se rastužiti njena porodica, posebno njeni sinovi”, rekla je ona.

Ovaj film je već prikazan 2004. godine na američkoj televizijskoj mreži En-Bi-Si (NBC) poslije sudske bitke sa Dajaninom porodicom, ali nikada nije prikazan u Velikoj Britaniji, iako je svima dostupan na raznim platformama poput Jutjuba.

JOŠ JEDAN DOKUMENTARNI FILM

Dajanini sinovi, prinčevi Vilijam i Hari, pojavili su se nedavno u drugom dokumentarnom filmu u kojem navode da su imali kratak razgovor s majkom na dan njene smrti i da mnogo o tome razmišljaju i poslije 20 godina, jer su razgovori trajali kratko pošto su željeli da se čim prije vrate igri.

Otvoreno su pričali o tome da ne prođe dan da ne misle na nju, nekada se sjetom, a nekada sa emocijom sreće što je baš ona, takva, bila njihova majka. Iskreni su bili opisujući je kao veliko dijete, vedrog duha, gotovo uvijek nasmijanu i razdraganu. Bila je, ističu, omiljena u društvu i u koju god prostoriju da uđe, unosila je spokoj i prenosila je ubjeđenje na druge da je svaki problem rješiv.

Ovo je prvi dokumenatrni film u kojem su prinčevi pričali o majci, ističući i pojedinosti iz privatnog života.

NJEN RANIJI ŽIVOT

Dajana Frensis, rođena Spenser, odrasla je u porodici britanskog plemstva sa kraljevskim porijeklom. Bila je četvrto dijete i treća kćerka Džona Spensera. Odrasla je u Park Hausu, koji se nalazi na Sandringamskom imanju, a obrazovala se u Engleksoj i Švajcarskoj.

VJERIDBA SA PRINCOM ČARLSOM 

Prvi put su se sreli u njenom porodičnom domu u Altropu, u decembru 1977. godine. Budući da se družio s njenom sestrom Sarom, često su se sretali. Sredinom aprila 1980. Čarls je otišao u Afriku kao kraljičin predstavnik kako bi predao vlast britanske kolonije Rodezije novoizabranoj vladi. Tada je posjetio i Zimbabve, a u njegovom društvu našao se i vojni zapovjednik Endrju Parker Bouls, s kojim je u Afriku stigla i Kamila. Iako je bila u društvu supruga, zapravo je tamo otputovala zbog svog kraljevskog ljubavnika.


Tokom zvanične večere Kamila i Čarls su toliko otvoreno flertovali, da je zbog neprijatnosti prinčev sekretar napustio sobu. Emocije među njima nisu se mogle sakriti, ali je ona bila udata, a on prestolonasljednik, zbog čega je Čarls trpio sve veće pritiske da se skrasi.


U maju, 1980. godine, društvo u kojem je bila i Dajana zateklo se u Rojal Albert Holu na Verdijevom “Rekvijemu”. Čarls, iako nije gajio nikakva osjećanja prema njoj, smatrao ju je idealnom kandidatkinjom za suprugu.


Među njima je bilo 12 godina razlike i nisu imali nikakve dodirne tačke. Ipak, uspjeli su da započnu razgovor.

U vrijeme kad se Dajana preselila iz porodičnog doma, Čarls i ona su započeli vezu. Baš tada ju je prestolonasljednik pitao da mu se pridruži na kraljevskoj jahti tokom tradicionalne godišnje regate.

Sve je postalo javno kada ju je kraljica pozvala u Balmoral početkom septembra i Dajana je dobila čast da s njima sjedi u kraljevskoj loži. Među zvanicima je bila i Kamila sa svojim suprugom jer je, navodno, Čarls želio odobrenje od svoje ljubavnice kako bi se vjenčao s Dajanom.

Lijepa Di je sve očarala i Čarls se nadao da će je zavoljeti, ali ju je dugo držao na odstojanju. Čak je svome imenjaku, Čarlsu Palmeru-Tomkinsonsu, otkrio da nije siguran da li treba da zaprosi Dajanu.

Iako je bio na mukama i preispitivao se, to se na kraju desilo: zaprosio je Dajanu 6. februara 1981. i ona je rekla “da”.

KRALJICA BRITANSKIH SRCA

Uprkos tome što je odrasla u imućnoj porodici, plemićkog porijekla, navodno nije znala šta uloga princeze i biti dio kraljevske porodice sa sobom nosi. “Vatreno krštenje” za nju je bio prvi izlazak u javnosti poslije vjenčanja. S obzirom na to da nije bila upućena kako treba da se ponaša, ona se postavila potpuno drugačije od očekivanog i uobičajenog ponašanja kao jednog člana kraljevske porodice. To znači da je oduševljenom narodu koji je jedva čekao da ju vidi prišla bez ustručavanja, potpuno prirodna i nasmijana, uspostavljajući slobodnu komunikaciju sa brojnim građanima. Taj susret uticao je na to da ona bude najprihvaćeniji član britanske kraljevske porodice, što se kasnije utvrđivalo i kroz njen dugogodišnji rad.

Nesebično se bavila društveno-socijalnim pitanjima, problemom beskućnika, humanitarnim radom uopšte, a velika finansijska sredstva uložila je u kampanje u borbi protiv AIDS-a.

Njeno najveće dostignuće, koje je realizovano posthumno, zapravo je zabrana korištenja mina. Tim mjerama se posvetila nakon posljednjeg putovanja koje je bilo u Bosni i Hercegovini.

TRAGALA JE ZA LJUBAVLJU

I danas, dvadeset godina poslije smrti princeze Dajane, postoje brojne špekulacije o njenom odnosu sa bivšim suprugom, princom Čarlsom, kao i turbulentnim bračnim odnosima u kojima su navodno uvijek bile prisutne treće osobe. i sa jedne i sa druge strane. Tako je javnost upoznata s tim da je današnja supruga princa Čarlsa, Kamila, bila njegova dugogodišnja ljubavnica, a Dajana je ljubav tražila u gorepomenutom tjelohranitelju.

Nakon razvoda od britanskog princa, polemisalo se o nekoliko njenih ljubavi, uključujući i Dodi Al Fajeda koji je život izgubio u tragičnoj saobraćajnoj nesreći.

EKRANIZACIJA KOJA JE DIRNULA U VELIKU LJUBAV 

Naomi Wats u ulogi britanske princeze

Godine 2013. snimljen je film o princezi Dajani, prikazujući njen ljubavni život nakon razvoda, odnosno u posljednje dvije godine. Javnost je manje znala za njenu emotivnu i turbulentnu vezu sa kardiohirurgom Hasnatom Kanom, porijelom iz Pakistana, a kojeg je princeza zvala “Gospodin Divni” ( Mr. Wonderful). Nekoliko puta su raskidali, jer on nije vidio budućnost s njom, zbog činjenice ko je ona, ali i zbog kulturoloških razlika.

U tom filmu su prikazani posljednji trenuci Dajaninog života, ali i upuštanje u emotivnu vezu sa Dodi Al Fajedom, sa svjesnim namjerama da to fotoreporteri isprate i da tako izazove ljubomoru kod Hasnata Kana.

Inače, Dajanin batler (Paul Burrel) kasnije je javno potvrdio njihovu ljubav, rekavši da je pomagao da se sastanu, ali i da je jednom Kana u gepeku automobila prošvercovao u njenu palatu.

Priznao je i da su za njihovu emotivnu vezu znali viši članovi kraljevske porodice, uključujući i njene sinove.

– Dajana je bila vrlo normalna osoba, puna kvalitetnih karakteristika. Mislim da je obavljala zavidan posao širom svijeta, radila je konkretne stvari. Otkad je nema, nastao je vakum – jedina je jevna izjava Kana o princezi Dajani.

Hasnat Kan, ljubav njenog života?!

– Da sam nešto o njoj rekao prije 1997. mogla je odgovoriti, ali pošto više nije tu, bilo bi nepravedno od mene da je komentarišem – rekao je Kan i time je stavio do znanja da zajedničke trenutke života sa njom želi da zadrži za sebe.

PAPARACI

Dajana je poginula 31. avgusta 1997. godine u saobraćajnoj nesreći u jednom pariskom tunelu, zajedno sa vjerenikom Dodijem Al Fajedom. Brojne su špekulacije i o njenoj smrti, a često se navodilo da su upravo paparaci uništili njen život jer su je bezobzirno pratili u stopu.

To je u gorepomenutom dokuementarcu pomenuo i stariji sin, Vilijam, rekavši da je njena otvorenost uticala na to da su joj novinari vrlo blizu prilazili i da nisu znali za granicu. Pratili su je svugdje, niakda nije imala privatnosti, a to je prevazilazilo svaku mjeru nepoštovanja jer su, prema riječima Vilijama, nasrtali na nju i često su je provocirali, sa težnjom da je čak i rasplaču i da fotoaparatom isprate svaki izraz njenog lica.

– Svaki put kada sam je vidio da plače, bilo je to zbog novinara – rekao je njen sin Vilijam.