Sve više proizvođača artikle pakuje u preveliku ambalažu, da bi građani imali utisak da će njihovom kupovinom dobiti veću količinu proizvoda, iako u suštini polovinu pakovanja čini vazduh.

To je posebno izraženo kod grickalica, pakovanja nes kafe u kesicama, raznih pahuljica, bombonjera, čokoladnih prahova za mlijeko, deterženata za veš, pseće i mačje hrane.

Tako je 90 grama čipsa upakovano u kesu u koju može da stane najmanje duplo toliko, dok kutije od desetak bombonjera djeluju kao da je u njih zapakovano pola kilograma ove čokoladne poslastice.

Riječ je o proizvodima koji se nalaze u neprovidnim kesama ili kutijama,  tako da potrošači na prvu teško mogu da ocijene koliki je njihov stvarni sadržaj.

Mnogi se za proizvod opredjeljuju upravo na osnovu ambalaže, ne provjeravajući gramažu, zbog čega bi, kako smatraju u udruženjima potrošača, veličina kesa i kutija trebalo da bude u skladu sa sadržajem.

Građani priznaju da su često neprijatno iznenađeni kad otvore pakovanje, jer misle da je, s obzirom na ambalažu, u njemu ipak više sadržaja.

Marina S. iz Banjaluke kaže da je problem u tome što su kesice mnogih proizvoda naduvane vazduhom, pa kupac, ma koliko ih „ispipavao“, ne može da ocijeni koliko je u njima neke namirnice.

– Tako je i sa neprovidnim kutijama, u koje su upakovane neki proizvodi. S druge strane, gramaža mnogima ne znači puno, pa se  rukovode onim što vide. Onda se iznenade kad, nakon što vazduh izađe iz kesice, vide da su, na primjer, dobili kudikamo manje čipsa nego što su očekivali. Zbog toga sam odustala od kupovine nekih proizvoda i prešla na artikle drugih proizvođača čija ambalaža odgovara sadržaju – ističe naša sagovornica. U udruženjima potrošača ističu da je riječ o dovođenju kupaca u zabludu, jer građani nisu uvijek u prilici da provjeravaju gramažu svakog proizvoda.

– Naravno da proizvođači pakuju u preveliku ambalažu, jer znaju da je kod potrošača bitan taj vizuelni momemant. Naime, kad na prvu toliko pakovanje uporede sa cijenom, prva misao im je da nije skupo, zbog čega se opredjeljuju za takav artikl. Međutim, smiješno je da polovinu, ponekad i dvije trećine kese čini vazduh – kaže izvršna direktorka udruženja potrošača „Oaza“ iz Trebinja.

Naglašava da potrošači više treba da gledaju gramažu, jer je ona u mnogim slučajevima jedini valjani pokazatelj količine proizvoda.

– Građani se takođe žale na smanjenje gramaže određenih proizvoda, čije cijene ostaju iste – ističe Ilijićeva.

Riječ je o robama široke potrošnje, prije svega prehrambenim namirnicama.

Tako je, umjesto kilograma, na rafovima sve više pakovanja riže od 800, a šećera od 900 grama, dok su pojedini proizvođači vrećice tjestenine sa pola kilograma sklizali na 400 grama.

Najveće smanjenje gramaže pretrpjeli su slatkiši i grickalice, tako da su čokolade od 100 grama zamijenile one koje su lakše za 20 odsto. Umjesto 50, čips se prodaje u pakovanjima od 35, pa čak i 27 grama.

Kad je riječ o mliječnim proizvodima, jogurt od 200 grma više ne postoji, već kupci moraju da se zadovolje čašicama od 180 i 150 grama.

U štednju su udarili i proizvođači higijenskih potrepština, tako da građani, umjesto deset-kako je bilo od kad je svijeta i vijeka-u pakovanju dobijaju devet papirnih maramca ili osam higijenskih uložaka.

Bježite od velikih bombonjera

I trgovci se slažu da velikim, ali polupraznim pakovanjima proizvođači varaju kupce.

– Sve je krenulo prije par godina, kada su proizvođači počeli da smanjuju gramažu raznih proizvoda, a cijene su ostale iste. Onda je uslijedilo pakovanje u preglomazne kese i kutije, da bi privukli ljude da ih kupuju. Međutim, čim vide veliku bombonjeru, kupci treba da bježe od nje, jer je najčešće poluprazna – isitče predsjednik Asocijacije samostalnih trgovačkih radnji banjalučke regije Bogdan Marjanović.

Izvor: blicrs