Spomenik jednom od najznačajnijih srpskih vladara, Stefanu Nemanji, zbog trave koja je prekrila pločnik u njegovoj okolini, izgleda zapušteno i kao da o njemu niko ne vodi brigu.

Parkić oko jednog od najljepših spomenika u gradu, ispred samog Muzeja Republike Srpske, zbog korova izgleda veoma zapušteno, a klupe su najčešće prazne. Za to je dijelom kriva trava koja raste između ploča oko spomenika i prekriva skoro cijeli prostor oko ove znamenitosti.

Šteta je da tako lijep i značajan spomenik bude zapušten, a u samom centru grada i pored Muzeja koji posjećuju i turisti. Vidim da se oko spomenika Banu Milosavljeviću redovno čisti svaki papirić i ljudi tu rado sjednu da se odmore, a samo nekoliko stotina metara dalje, spomenik Stefanu Nemanji izgleda kao ruglo zbog nebrige – kaže Banjalučanka Snježana Bajić i dodaje da se svi ostali spomenici dosta dobro održavaju.

U Gradskoj upravi tvrde da nisu znali da je korov narastao oko spomenika, te poručuju da će odmah narediti da on bude očišćen.

U okviru redovnog održavanja zelenih površina, nadležno preduzeće će urediti i okolinu spomenika – rekli su u Gradskoj upravi.

Spomenik Stefanu Nemanji otkriven je prije tri godine i na taj način je obilježeno 900 godina od njegovog rođenja. Djelo je novosadskog umjetnika Ljubomira Šćepanovića, a Republici Srpskoj ga je poklonio novosadski fond „Dostojanstvo“, čiji je osnivač Organizacija „Treća Srbija“.

(EuroBlic)