Roditelji djece “petice” u vrtiću “Neven” izrazile su nezadovoljstvo zbog premještaja vaspitačice Nataše Lukić.

Pismo prenosimo u cjelosti:

Tekstom ove peticije želimo izraziti nezadovoljstvo povodom iznenadne odluke o premještaju Nataše Lukić, vaspitačice u vrtiću “Neven”.

Smatramo da bi tete u vrtićima trebalo da budu odraz zadovoljstva i sreće, trebalo bi da našu djecu poduče spontanosti i pozitivnom stavu. Mišljenja smo da u odgojno-obrazovnim ustanovama nema mjesta za bilo kakav isključivo autoritativan pristup, bez da se nas, roditelje, išta pita.

Želimo veću transparentnost jer živimo u vremenu kada je to lako moguće postići.

Vaspitačica Nataša Lukić je dio života svih roditelja čiju djecu ona čuva. Naša djeca vole teta Natašu i nisu emotivno dovoljno jaka da svakih nekoliko mjeseci upoznaju novu tetu.

Kada je teta Maja iz grupe odlazila prije nekoliko mjeseci, nismo reagovali niti postavljali pitanja jer smo znali da se teta Nataša vraća s porodiljskog i da mora dobiti šansu. Djecu smo takođe pripremali na to, ali ovog puta  smo se odlučili na peticiju kako bismo Natašu zadržali u grupi.

Kao roditelji i staratelji ne možemo dozvoliti da se dvije vaspitačice zamijene u tako kratkom periodu. Ne možemo i nećemo dozvoliti da nas se ne pita za mišljenje, da niko s nama ne održi sastanak i ne porazgovara s nama. Ne kaže nam na osnovu čega je donesena takva odluka.

Zašto baš Nataša koja je tek upoznala karaktere naše djece i s njima uspostavila kontakt?

Kao roditelji imamo pravo da brinemo o dobrobiti naše djece, isto kao i vi, kao ustanova, jer je to zagarantovano između ostalih i Konvencijom UN-a o pravima djeteta – uvijek misliti u najboljem interesu djeteta.

Naša peticija je u interesu naše djece.  Naš je zahtjev da ostavite tetu Natašu Lukić da nastavi raditi s našom djecom jer su njenim radom prezadovoljna djeca i mi, kao roditelji i njihovi staratelji.

Prestanite vaspitačice mijenjati kao robu jer one rade s onim što je nama i za društvo u cjelini najvažnije, a to su djeca.

U Banjaluci, 5.9.2017. godine

Roditelji djece iz “petice” vrtića “Neven” Banjaluka.

Upućeno Jeleni Kurtinović, direktorki Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje Banjaluka

Izvor: Nezavisne novine