Ljubitelji kapljice i džema od šljiva ove će se godine morati zadovoljiti lanjskim zalihama, jer se zbog nedostatka šljive i paprenih cijena malobrojnih plodova malo kome isplati priprema omiljenih jesenjih proizvoda.

Šljiva je jedna od voćki koja je ove godine najviše stradala od mraza i suše, a tek poneki kilogram koji su voćari ubrali, dobro su zacijenili. Da situacija bude gora, šljiva je iz istih razloga slabo rodila i u okruženju pa su prerađivači na pravim mukama da obezbijede minimum količine potrebne da napune tegle.

I dok su u rodnim godinama, kakva je bila 2013, prerađivači šljivu od proizvođača nabavljali po cijeni od oko 0,35 KM po kilogramu, ove godine kilogram košta dvostruko više.

Direktor banjalučke “Vitaminke” Žarko Mikić kaže da prema planu proizvodnje godišnje prerađuju oko 1.000 tona šljive, ali da su ove godine obezbijedili tek deseti dio planiranih količina.

– Nismo uspjeli ni da uvezemo nedostajuće količine, jer je nestašica ovog voća i u Srbiji. Cijena i kod nas i iz uvoza dvostruko je viša nego u rodnim godinama. To za sobom povlači redukciju proizvoda od šljive, kojih će biti značajno manje nego što je planirano – rekao je Mikić i najavio da će “Vitaminka” u narednom periodu morati vršiti korekciju cijena te da je poskupljenje proizvoda neminovno.

Manje pekmeza, džema i kompota od šljive izašlo je i iz pogona preduzeća “Sava Semberija” u Bijeljini, jer nije bilo dovoljno sirovine na tržištu.

– Preradu šljive smo završili prije dvadesetak dana, a zbog nedostatka sirovine ne možemo kupcima isporučiti sve ugovorene količine proizvoda. Preradili smo svega 50 tona šljive – rekao je generalni direktor ovog preduzeća Vojo Kosanović.

Voćari kojima su vremenske neprilike oštetile voćnjake i prepolovile rod šljive zadovoljni su prodajom ovog voća.

– Sve što je bilo roda šljive prodali smo odmah sa grane. Zadovoljni smo cijenom koja se kreće oko 0,70 KM po kilogramu. Dobra cijena će nam bar djelimično nadomjestiti gubitke – rekao je predsjednik Udruženja voćara RS Dragoja Dojčinović.

Pijace i marketi

Predsjednik Udruženja voćara RS Dragoja Dojčinović kaže da su nakupci cijene šljive dodatno zapaprili.

– Za kilogram ovog voća na pijaci ili u marketu potrebno je izdvojiti i do dvije marke – rekao je Dojčinović.

Izvor: glassrpske