Da li ste se ikada zapitali zašto se osjećate tako umorno, turobno, pospano, depresivno ili melanhonično kada pada kiša, ili kada je dan jednostavno siv i tmuran, odnosno kada je oblačno? Čak i ako ne osjećate neku od ovih ‘težih’ emocija, u ovakvim danima vam se ipak makar ponekad desi da vam bude malo dosadno, odnosno da poželite samo ljenčariti i biti ostavljeni na miru.

Ukoliko kišni dani i sivi oblaci utiču na vaše raspoloženje – sasvim je sigurno da niste jedini na svijetu. Loše raspoloženje izazvano lošim vremenom je toliko uobičajeno da čak postoji i medicinski naziv za njega, poznat kao Sezonska depresija (ili Seasonal affective disorder (SAD)).

Serotonin i Melatonin

Prema nekim studijama, za loše raspoloženje u toku kišnih dana odgovorna su dva hormona: Serotonin i Melatonin.

Serotonin je hemikalija koja nam pruža opšti osjećaj blagostanja, energije i dobrog raspoloženja. Kada je serotonin nizak, veće su šanse da ćemo se osjećati pospanim, umornim, i generalno lošije raspoloženim.

Melatonin je, s druge strane, hemikalija koja nam pruža osjećaj pospanosti. Kada naše oči detektuju tamu one šalju signal do mozga koji zatim otpušta hormone melatonina koji inače služi u tijelu i za uspostavljanje ciklusa spavanja.

Važno je napomenuti da se veza između ovih hormona i lošeg raspoloženja tokom ‘sivih i tmurnih’ dana još uvijek proučava, iako se generalno vjeruje da su dokazi poprilično očigledni. Poznato nam je da mozak otpušta serotonin, koji nam podiže nivo raspoloženja, kada oči detektuju svjetlo, a melatonin, koji nas uspava, kada detektuju tamu.

Poznato je da “Sezonska depresija” više utiče na žene nego na muškarace, iako pravi razlozi još uvijek ostaju neistražena misterija…

Kada je nebo vedro, spavamo duže i bolje

Iako nam se može učiniti da spavamo bolje i duže kada je oblačno, kišovito ili generalno tmurno vrijeme, naučnici tvrde da ipak spavamo bolje kada je nebo vedro.

Istraživači sa Univerziteta u Rochesteru u New Yorku proveli su istraživanje koja je uključila 43 učesnika koji su vodili ‘dnevnike spavanja’ 105 dana. Istraživači su zatim uporedili rezultate dnevnika spavanja sa bazom podataka o vremenskim prilikama, te otkrili da su učesnici spavali mnogo bolje i duže kada je vani bilo vedro nebo.

(pixelizam)