Predsjednik Skupštine grada Banjaluka Zoran Talić istakao je da Banjaluka ima veliki potencijal za razvoj avanturističkog i etno-turizma, te da naročito ima kapacitete za turiste koji su zainteresovani za slobodno penjanje na lokacijama kao što je kanjon Tijesno.

Talić je, nakon posjete penjačkom festivalu “Dril end čil”, koji se održava u Gornjim Rekavicama kod Banjaluke, izrazio zadovoljstvo što je grad na Vrbasu domaćin trećeg Međunarodnog festivala penjača i hajlajnera koji je okupio učesnike iz 15 zemalja. 

“Bitno je i da mi, građani Banjaluke budemo svjesni ovog potencijala, te da Gradska uprava više radi na tome da se eksploatiše ovo područje u turističkom smislu”, rekao je Talić novinarima. 

On je dodao da će ova vrsta tutističke ponude imati značajno mjesto u kompletnoj turističkoj ponudi grada. 

“Biće nam cilj da u narednom periodu pokušamo da, uz rafting, i ovu vrstu ponude unaprijedimo i približimo turistima”, rekao je Talić. 

Učesnike festivala posjetio je i direktor Turističke organizacije Banjaluka /TOBL/ Ostoja Barašin koji je istakao važnost podrške ovakvim događajima i dodao da su TOBL i grad, u skladu sa svojim mogućnostima, podržavali “Dril end čil” festival koji već treću godinu privlači sve veći broj avanturista. 

U kampovima kod Gornjih Rekavica i na penjačkim smjerovima u kanjonu Tijesno do 18. septembra družiće se penjači iz svih krajeva svijeta, a organizatori iz Penjačkog kluba “Ikstrim”, osim sportskih, pripremili su im i različite druge aktivnosti. 

Osim penjača, posebna atrakcija su takozvani hajlajneri – akrobate koji hodaju preko jedne vrste najlonskog užeta, koje postavljaju između stijena preko kanjona. 

Izvor: Srna