Svakog četvrtka na Vaša pitanja odgovara stručnjak – dr Boris Zec, specijalista pedijatrije, zaposlen na Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpke, na Klinici za dječije bolesti. Na kraju upita, možete se potpisati inicijalima ili samo sa Vašim  imenom.

Pitanja šaljite na e-mail adresu redakcija@banjalucanke.com

BCG VAKCINA

1.Pitanje:  Imam devojčicu od jedanaest mjeseci kojoj se nije primila BCG vakcina poslije poroda. Sada moram raditi revakcinaciju. Mene interesuje usljed čega dolazi do toga da se vakcina ,,ne primi“?! Jesu li  loše vakcine, da li je do kože djeteta ili šta već? Da li je neophodno ponovno vakcinisanje;..možda bi ožiljak izašao kasnije? Ako može nekoliko riječi na tu temu… S poštovanjem, mama Ranka

Odgovor:

Hvala na Vašem pitanju.

BCG vakcina je vakcina koja se daje  redovno po kalendaru vakcinacije kod nas u porodilištu. U nekim zapadnim zemljama one nisu svrstane u kalendar samo iz razloga što je epidemiološka situacija u njihovim zemljama takva da se tuberkuloza javlja gotovo sporadično. U našoj zemlji, kao i u zemljama u regiji kao i svim tranzitnim područjima o potrebi vakcinacije ne treba trošiti riječi. Nekoliko sedmica nakon vakcinacije na mjestu aplikcije se stvara prvo ljubičasta kvržica, koja vremenom prerasta u plik koji pukne, može da se cijedi, čak i uz prisustvo gnoja , a zatim prerasta u krasticu i u konačni ožiljak.

Prilikom aplikacije vakcine, mogu da nastanu neželjene reakcije koje su najčešće lokalnog karaktera (infekcija kože, uvećanje lokalnog limfnih čvorova u pazušnoj jami). Lako se tretiraju od strane nadležnog pedijatra i obično ne čine ozbiljnije smetnje.

Pojava ožiljka je do unazad nekoliko godina bila zlatni standard potvrde o pravilnoj imunizaciji BCG vakcinom. Kod beba kod kojih je nedostajao ožiljak vršila se provjera kožnim probama (PPD test), te se na osnovu rezultata određivalo da li je potrebno vršiti ponovnu imunizaciju. Sada su takve tendencije odbačene i kod nas se više ne rade kožne probe (PPD test). Istraživanjem se zaključilo da bebe i pored nedostatka ožiljka mogu da razviju imuni odgovor na primjenjenu vakcinu. Praksa je da se bebama kod kojih se očita neadekvatan kožni odgovor na vakcinu ponovi vakcinacija u toku prve godine.

Što se tiče konkretno vašeg slučaja, prvo treba utvrditi da li zaista nedostaje ožiljak? Ukoliko stvarno nedostaje, nema ni najmanje promjene, idete normlano na vakcinaciju kao što su Vam preporučili u Vašem vakcinalnom centru.

Na pitanje o kvalitetu vakcine nećemo trošiti vrijeme i prostor, jer vakcine koje se daju po redovnom programu vakcinacije su provjerene od naležnih institucija našeg zdravstvenog sistema kome moramo vjerovati i tu svakoj sumnji dolazi kraj, jer ni Vi, a ni ja nismo stručno kompetetni da o tome polemišemo. Sad zašto jedno dijete ima burnu rekaciju, drugo ostane bez iste je individualna stvar. Kao što su sva djeca različita i priča za sebe tako su i reakcije njihovog odbrambenog sistema različite i često spadaju u varijante fizioloških.

UVOĐENJE ČVRŠĆE HRANE KOD BEBE

2.Pitanje: Poštovani, imam bebu od pet mjeseci. Interesuje me koliko je potrebno vremena da se, nakon što se bebi da određena namirnica, ustanovi da se na nju alergijski ne reaguje i da je može nastaviti normalno jesti? Na primjer, jedan dan sam uključila čist krompir i dala sam mu jednu kašiku; drugi dan sam dala tri kašike dominirajućeg krompira u kombinaciji sa tikvicom koja mu je stara namirnica i uveliko je jede, dok je treći dan u te tri kašike bilo više tikvice u odnosu na krompir. Koji je zaključak? Beban mi nije alergičan na krompir i sada ga može slobodno jesti? Hvala Vam, D. S.

Odgovor: 

Poštovana D.S.  Hvala Vam na Vašem pitanju.

Sve vrste namirnica mogu da izazovu alergijsku reakciju, naročito prilikom uvođenja nemliječne ishrane kod beba.

Uvođenje nemliječne prehrane kod Vaše bebe se sprovodi školski, strpljivo i postepeno, tako da nema straha od nekakve nepredviđene neželjene reakcije.

Inače, kad govorimo o neželjenim reakcijama one su često vidljve gotovo odmah nakon konzumiranja namirnice na koju je organizam preosjetljiv, da ne kažem alregičan. Ispoljavaju se najčešće diskretnim crvenilom kože oko usana, te pojavom otoka usana i kapaka i osipa po koži.

Ako posmatrate bebu primijetićete da određene namirnice izazivaju i različite promjene u konzistenciji stolice od tvrde do kašaste. Samo Vas molim – izbjegavajte egzotične namirnice koje nisu sa našeg podneblja, mislim da će se bebe snaći i bez njih. I da, beban nije alergičan na krompir i sada ga može slobodno jesti.

NAVIKAVANJE BEBE NA RUKE

3.Pitanje: Poštovani pedijatre, kako da naučim bebu da sama spava, bez da je nunamo, nosamo, pjevamo joj i sl.?! Imam djevojčicu od 7 mjeseci i moram da priznam da smo je nosili. Ja sada ne znam kako da se postavim i da naučim da moja beba spava sama, a samo slušamo kako nam neki roditelji pričaju kako njihova djeca spavaju po čitavu noć. U čemu je tajna, otkrijte nam, molim Vas, pa da i mi jedno jutro ustanemo naspavani?! Lp, Jelica

Odgovor: 

Poštovana Jelice, hvala Vam na pitanju.

U vašem pitanju niste naveli da li bebu dojite, da li se budi u toku noći i koliko puta? Kako provodi dan i da li je vesela ? Sve je to prilično bitno ako želite da zaokružite jedan dan bebe i da imate uvid u njene aktivnosti.

Takođe, osjetim da ste pomalo umorni i neispvani.

Svaka beba je svijet za sebe i čini mi se da je vi najbolje poznajete, odnosno njene želje, navike i sve ono što joj se sviđa ili ne. Djecu ne treba upoređivati, ostavite to Vašem pedijatru.

U različitim kulturama postoje i različit odnos prema Vašem problemu, koji nije nov i često se ističe kao problem sa oprečnim razmišljanjem. Na zapadu, posebno u skandinavskim zemljama, insistira se na rano odvajanje od majke i stavljanje bebe u krevetac, te samostalno uspavljivanje, po cijenu neutješnog plača koji zna da traje satima. Ali, roditelji ne prilaze bebi. Beba se nakon nekoliko večeri smirivala, periodi plača su kraći, te se samostalno uspavljivala. Prilično grubo, ali i dosta efikasno ako ste Skandinavac.

Sa druge strane, imate mišljenja da se kod beba koje se bude za noćni obrok treba produžiti vrijeme zadnjeg obroka prije spavanja, da se ne reaguje na prvi plač, da se pokuša ignorisati petnaest minuta, pa ako se ne smiri, uzeti bebu. Tako sljedeće večeri produžavati interval na dvadeset minuta, sve dok dijete ne prespava čitavu noć.

Univerzalnog lijeka nema, beba kada bude zrela osjetićete to. Ono što Vi imate za svoju bebu je beskrajno strpljenje.

Na kraju, šta ima loše u tome što je mazite, nosate, pjevate…mislim da je bebi divno, složićete se?